A vörösbor a szemet is védi!
Védi a szemet a vörösbor! A szőlő - és ezáltal a vörösbor - és más gyümölcsök egyik alkotóeleme képes megvédeni a szemben található ereket a korral járó károsodástól - fedezték fel amerikai kutatók.
A rezveratrol néven ismert vegyület, amelynek már korábban is öregedés gátló, illetve rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás illetve mutáns erek kialakulását - adták hírül a kutatók a The American Journal of Pathology című szaklapban.
Ez a jelenség összefügg a rák, valamint szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja.
Az eredmények segíthetnek többet megtudni a rezveratrol működésének módjáról - nyilatkozta a kutatást vezető Rajendra Apte, a St. Louis-i Washingtoni Orvosi Iskola kutatója a Daily Telegraph internetes kiadása szerint (www.telegraph.co.uk). A kutatás ugyanis jól mutatja, hogy a természetben előforduló rezveratrol közvetlenül gátolhatja az abnormális erek kialakulását a szemen belül és kívül - utat nyitva ezzel új kezelési eljárások előtt.
Kommentár: rezveratrol
A rezveratrol nevű vegyület ún. fitoalexin-származék, számos növényben megtalálható. Az utóbbi évtizedek kutatói érdeklődését felkeltette, és leírták daganatellenes, gyulladásgátló, vércukorcsökkentő és jótékony szív- éreendszeri hatását is, főként állatkísérletes adatok alapján. Humán vizsgálat kevés zajlott mindezideig. Abban magas dózisú rezveratrolt adtak, mely vércukorcsökkentű hatást ért el.
Az köztudott, hogy a rezveratrol a vörös héjú szőlőkben, így a vörösborban is alkotóelem, a francia paradoxon nevű jelenséget ezzel magyarázzák. Ennek lényege egyfajta könnyített táplálkozási rezsim, mondhatnánk diéta, melynek szerves részét alkotja a napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztása is. A rezveratrol gátolja az érfali plakk-képződést, a vérlemezkék kicsapzódását, és a rossz (LDL) koleszterin peroxidációját. Ez elegendő lehet az érelmeszesedés megelőzéséhez... Számos kontrollált klinikai vizsgálat viszont szükséges lenne mindezek bizonyítására.
(Dr. Székely G.)
A rezveratrolt számos növény termeli, hogy segítségével védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Különösen nagy mennyiségben található a szőlőszem héjában - ezáltal a vörösborban is -, valamint csekélyebb mennyiségben például az áfonyában és földimogyoróban.
A vörösbornak a közelmúltban számos egészségre jótékony hatását fedezték fel. Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések mérsékelt előfordulásával is.
Ez az úgynevezett francia paradoxon. A franciáknál ugyanis annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.