A természetes éléstár - még egyszer a makrobiotikáról...
A jin és jang egyensúlya, betegeket gyógyító, egészségeseknek teljes életet adó diéta. Egy rendszer, amely a békés társadalmak korához vezethet el, hiszen a sejtekig hatoló táplálék határozza meg az egyes ember és a társadalmak karakterét.
A makrobiotika tiszavirág-életű diéta-divathullámok korában egy évezredes távol-keleti hagyományokból építkező világszemlélet, amelynek egyik pillére a táplálkozás. Az elmélet sarokköve azonban éppen az, hogy a Föld minden térségében az ott honos természet az éléstár, amelyből alapvetően meríteni érdemes.
"Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod" – mondta Hippokratész. Kedvelt gyógymódja a főtt, teljes őrlésű árpa volt. Lázas betegség estén lázcsillapító hatású, nyáron kellemes közérzetet biztosít hűtő hatása.
A makrobiotikus értrend szerint napi táplálékunk 50-60 százalékát főtt teljes értékű gabonaféléből kell összeállítani: barnarizs, teljes búza, köles, zab, árpa, kukorica, rozs, hajdina.
Levesek: 5-10 százalék (1-2 csészényi). Gabonafélékéből, hüvelyesekből és zöldségekből készült levesek, melyek miszó vagy tamari hozzáadásával készülnek.
Zöldségételek: 25-30 százalékban kerüljön a napi étrendben friss zöldség. A makrobiotika lehetőség szerint a gyökérzöldség minden részét használja.
Hüvelyesek és tengeri zöldségek 5-10 százalékban szerepeljenek az étrendben.
Hetente néhány alkalommal kis mennyiségű fehér húsú hal, vagy tengeri hal fogyasztható.
Gyümölcsök: hetenként néhány alkalommal (lehetőleg főzve, vagy aszalva). Mérsékelten fogyasztható friss, nyers gyümölcs, amikor szezonja van.
Desszert is változatossá teheti heti két-három alkalommal az étrendet. Az olyan ételekhez, melyekhez édesítőre van szükség árpamaláta, vagy rizsszirup használható. Alkalmanként mogyoró és dióféle is fogyasztható.
Ital: Bancsa- vagy kukicsa- tea.
Az étkezés módja:
- Naponta két-három alkalommal, csak ha éhesek vagyunk
- Alaposan rágjuk meg az ételt
- A lefekvés előtti három órában ne együnk.
Az itt felsoroltak egészséges embereknek javasolt étkezési formát jelent. Ha valaki megbetegszik, betegségek szerint összeállított étrend a gyógyítás alapja. Ehhez természetesen szakember segítségére van szükség. Magyarországon Sebestyén Szilvia létrehozta az Első Magyar Markrobiotika Oktatási Központot.
Itt megtanulható makrobiotikus ételek készítése.
Érdekesség:
Köles: A Revalid kapszula hatóanyagai között megtalálható a köles, ami erősíti a kötőszövetet, a hajat fényessé teszi. Természetes gyógyszere a lépnek, jótékony hatású vese- és húgyhólyag gyulladás esetén. Melegítő hatása miatt hideg, nedves időben érdemes fogyasztani. Kicsi, kerek és lúgos gabona.
Barnarizs: Magas ásványianyag-tartalma révén támogatja az idegrendszer működését. Sómentes barnarizs diéta segít a vérkeringési zavarok, magas vérnyomás, vese-és hólyagzavarok esetén.
Rozs: jótékony hatású az izmok kifejlesztésében, érelmeszesedés, visszerek, duzzanatok, elhízás, székrekedés esetén.
Zab: Tapasztalták vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatását.
Kukorica: Nem tartalmaz gliadint és gluteint, ezért lisztérzékenyek gluténmentes diétájában jól alkalmazható, nyáron hűtő hatású.
Búza: A teljes kiőrlésű búza hozzájárul a szervezet harmonizálásához, támogatja a folyamatokat az érző idegrendszerben, az anyagcserében.
Hajdina: Sok energiát adó étel, ami nem veszi fel a talajból a káros, mérgező anyagokat.
Rajtunk múlik, hogy egészségesre, vagy betegre esszük-e magunkat.
Az eredeti cikk itt olvasható: