A szélütés kockázatát is csökkentheti a csokoládé?
Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát. Egy felmérés viszont ellenkező eredménnyel járt.
A csokoládéban lévő kakaó sok flavonoidot tartalmaz, amely a kutatók szerint gátolja a véralvadékok, vérrögök kialakulását.
A kanadai Hamiltonban lévő McMaster Egyetem tudósai három kutatás eredményeit elemezték. Az első, 44 ezer személy részvételével zajló felmérésből kiderült, hogy hetente egy adag csokoládé elfogyasztása 22 százalékkal csökkenti a kialakulásának kockázatát. A második tanulmány során ezerkétszáz személyt vizsgáltak, és megállapították, hogy heti ötven gramm csokoládé a felére csökkenti az agyi infarktus rizikóját.
A harmadik vizsgálat viszont az édesség egyetlen védő funkcióját sem támasztotta alá. Sarah Sahib kutató véleménye szerint elsősorban azt kellene tüzetesebben elemezni, hogy valóban a csokoládé csökkenti-e a szélütés kockázatát, vagy pedig az eleve egészségesebb emberek fogyasztanak inkább több édességet.
A tudósok áprilisban egy neurológuskonferencián ismertetik eredményeiket Torontóban.