A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nőknél
Jelentősen növeli az ötven év fölötti nőknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány.
Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nőknél.
A 87 230 nő részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nők csoportjában.
A menopauza előtt a nőknél ritkábban fordul elő szélütés, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ez változóban van, ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdő nő. A menopauza után növekszik a nők kockázata, és eltűnik a nemek közti különbség a szélütés előfordulási arányában.
A most közzétett tanulmányban szereplő nők 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdőíveket. A hét évvel későbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nők csoportjában 288 szélütés fordult elő, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249. Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az első csoportba tartozó nők kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévőké.
Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nőknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott. Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.