A rezisztens keményítő 60 százalékkal csökkentheti az örökletes rák kockázatát
Évtizedeken át vizsgálták: kiderült, hogy a zöld banán valójában sokkal hasznosabb táplálék, mint gondolták volna.
- Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a rezisztens keményítőnek megelőző hatása van egy sor örökletes rákos megbetegedésre.
- A rezisztens keményítő megtalálható mindennapi ételeinkben, például az enyhén alulérett banánban és a zabban.
- Egy vizsgálat kimutatta, hogy a rezisztens keményítő napi adagja, amelyet átlagosan két éven át adtak, ugyan nem csökkentette a bélrákos megbetegedéseket, de a test más részein kialakuló rákos megbetegedéseket több mint felére csökkentette.
A Newcastle-i és a leedsi egyetem kutatói által nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a rezisztens keményítőnek megelőző hatása van a különböző örökletes rákos megbetegedésekre. A kettős vak longitudinális vizsgálatban közel 1000 Lynch-szindrómás beteget követtek nyomon közel 20 éven keresztül, akiknél a Lynch-szindróma egy olyan örökletes betegség, amely növeli több ráktípus kockázatát.
A rezisztens keményítő, más néven fermentálható rost olyan típusú szénhidrát, amely nem emésztődik meg a vékonybélben, hanem a vastagbélben erjed, és táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Megtalálható a mindennapi táplálékainkban, például a kissé alulérett banánban, zabban, borsóban és babban, rizsben, tésztában stb. A kutatók továbbá azt állítják, hogy a rezisztens keményítőt porkiegészítőként is be lehet venni.
Petefészekrák - ezek a rizikótényezők a legveszélyesebbek >>
Rezisztens keményítő: több mint 60%-kal csökkenti a rákos megbetegedések számát
A nemzetközi vizsgálat most kimutatta, hogy a rezisztens keményítő napi adagja, amelyet átlagosan két éven át adtak, nem csökkentette a bélrákos megbetegedéseket, de a test más részein kialakuló rákos megbetegedéseket több mint felére csökkentette. Ez kifejezetten a felső gyomor-bélrendszer rákos megbetegedéseire volt érvényes, így a nyelőcső, a gyomor, az epeutak, a hasnyálmirigy és a nyombél rákos megbetegedéseire. A CAPP2 kísérletben közel 1000 Lynch-szindrómás beteg vett részt a világ minden tájáról. A táplálékkiegészítő hatása a kísérlet leállítása után még 10 évig fennállt.
„Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60%-kal csökkenti a rákos megbetegedések számát. A hatás a bél felső részén volt a legnyilvánvalóbb” – mondta John Mathers professzor, a Newcastle Egyetem humán táplálkozástudományi professzora. „Ez azért fontos, mert a felső gasztrointesztinális traktus rákos megbetegedéseit nehéz diagnosztizálni, és gyakran nem észlelik az elváltozásokat idejében.
Napi egy éretlen banán elég rezisztens keményítőt biztosít
A vizsgált adag napi egy banán elfogyasztásának felel meg. Mielőtt túl érik és megpuhulnának, a banánban lévő keményítő ellenáll a bomlásnak, amíg el nem éri a vastagbelet, ahol megváltoztathatja az ott élő baktériumok fajtáját.
"Amikor több mint 20 évvel ezelőtt elkezdtük a vizsgálatokat, úgy gondoltuk, hogy a vastagbélrákra való genetikai hajlammal rendelkező emberek segíthetnek tesztelni, hogy aszpirinnel vagy rezisztens keményítővel csökkenthetjük-e a rák kockázatát" - mondta Sir John Burn professzor a Newcastle-i Egyetem és a Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust munkatársa, aki a vizsgálatot Mathers professzorral együtt vezette.
A kísérlet eredményei ígéretesek: az éretlen banán elfogyasztása tehát kulcsfontosságú lehet egyes meghatározott ráktípusok megelőzésében.
Ez is érdekelheti:
- Egy fontos kérdés: a rák örökölhető? Itt a szakértő válasza!
- Évekkel korábban jelzi a vérünk, hogy mikor fogunk meghalni?
- Vérnyomásmérés ideiglenes tetoválással - egy hétig méri az adatokat
- Az egészségi állapotára is kíváncsiak - itt a népszámlálás időpontja
- Ezért jobb nyáron a memóriánk, mint a hideg évszakokban
- Vérnyomáscsökkentő gyógyszer: a testsúlyát is befolyásolhatja
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!