A piros tányértól a hatékony fogyásig
Azok, akik piros színű tányérból esznek, egy felmérés szerint akár 40 százalékkal is kevesebb ételt fogyasztanak. Sőt ez trükk az alkoholos italok esetében is működhet: csak használjunk piros poharat és máris kevesebbet iszunk.
Egy német és svájci tudósokból álló kutatócsoport szerint ugyanis a piros szín veszélyt jelez, ami az étkezések vagy az alkohol fogyasztás során megálljt parancsolhat az agynak. A kutatók szerint ezért a piros szín alkalmazása sokat segíthet a fogyókúrázóknak, vagy az alkoholproblémákkal küzdőknek.
A kutatás során 41 férfi hallgatót kértek meg arra, hogy piros vagy kék csészékből igyanak teát. Érdekes módon az önkéntesek 44 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a piros csészékből. Hasonló eredményeket hozott a második kísérlet is, amikor 109 embert kértek fel, hogy fehér, kék vagy piros tányérból egyenek.
A kutatók szerint az eredmények alapján a kormány több piros színt használhatna: az egészségtelen ételeket például piros csomagolással árulhatnák a boltok polcain. Sőt, a kocsmákban is használhatnának több piros színt a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése érdekében.
A szerkesztő hozzászól
Persze egyszerű lenne minden problémát színdinamikai alapon megoldani... de az kétségtelen, hogy bizonyos színek és bizonyos élethelyzetek összefüggése egészen nyilvánvaló (gondoljunk a tűzoltókra, a kórházi műtőkre, vagy pl. a ravatalozókra, vagy akár a rosszlányos negyedek színeire).
Egy lakás kellemes vagy kellemetlen hangulatát, érzetét is nagyban befolyásolhatják a bútorok, berendezési tárgyak színei és azok összhangja.
Lehet, hogy a piros szín ilyen tekintetben riasztó, de ezt azért alaposabban meg kellene vizsgálni, sokféle típusú kontroll mellett, nagyszámú egyeden is.
"A piros szín valamilyen ősi riasztáshoz köthető" -jegyezte meg Ursula Arens, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. A tanulmány az Appetite folyóiratban jelent meg.