A pálmaolaj termelése a kihalás szélére sodorta az orangutánokat
Nem is gondolnánk, de rengeteg fajta olaj sorakozik a boltok polcain - sokuk elrejtve különböző élelmiszerek összetevői között. Mert a pálmaolajat, amit nem azért veszünk, hogy főzzünk vele.
Sőt, viszonylag ritkán szoktuk tudatosan fogyasztani, mégis rengeteg étel tartalmazza, mint a kenyér, csokoládé, margarin, levespor, pizza és még sorolhatnánk tovább. Ám ahogy ezt az olajat előállítják nem csak az ember környezetét, de a levegőt és az állatvilágot is folyamatosan pusztítja.
A pálmaolaj felhasználása
A pálmaolaj az egyik leggyakrabban használt növényi alapú olaj. Nagyon sok élelmiszerben is felhasználják. Mi több, becslések szerint a boltokban kínált termékeknek körülbelül a fele ilyen olaj felhasználása által készül. Ráadásul rengeteg néven tüntetik fel a csomagoláson, így laikus szemeknek nehéz elsőre eldönteni, hogy tartalmaz-e pálmaolajat a termék vagy sem. Felsorolunk pár elnevezést:
- palm kernel oil
- palm fuit oil
- palmate palmitate
- palmolein
- glyrecyl
- stearate
- stearic acid
- elaeis guineensis
- palmitic acid
- palm stearine
- palmitoyl oxostearamide
- palmitoyl tetrapeptide-3
- sodium laureth sulfate
- sodium lauryl sulfate
- sodium kernelate
- sodium palm kernelate
- sodium lauryl lactylate
- hydrated palm glycerides
- octyl palmitate palmityl
Az Európai Unióban ugyan fel kell tüntetni az összetevőket, de a kozmetikai szerekben nem kötelező minden alkotóelemet jelölni. Pedig a legtöbb kozmetikum is tartalmazza.
Miért hasznos a pálmaolaj?
Először is nem transzzsír, magas az égési pontja, ami miatt könnyű dolgozni vele, ráadásul olcsó előállítani.
Igazából nem az olajjal van a baj. Hanem az előállításának a folyamatával és az élővilágra gyakorolt hatásaival. Az olajfák ugyanis nedves, trópusi éghajlaton, az esőerdőben élnek, ami olyan veszélyeztetett fajoknak ad otthont, mint az orangután.
A fakitermelés és a vadászat a borneói orangutángókat a kihalás szélére sodorta. Sőt, 2016-ban kiderült, hogy pálmaolaj gyártó cégek nagy része 8 év körüli gyermekeket is foglalkoztat. Ezen kívül konfliktusok feszülnek a pálmaolaj gyártó cégeket és a helyi közösségek között.
Borneó őserdejének 50%-a eltűnt 10 év alatt, hála a pálmaolaj kitermelésének - ez pedig nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz. Mi lehet a megoldás?
A környezetvédők javaslatai
A legegyszerűbbnek talán az tűnhet, ha megszüntetnénk a pálmaolaj forgalmazását. De a legtöbb környezetvédelmi szervezet, mint a WWF és a Greenpeace nem ebben látja a megoldást.
Többek között azért sem, mert a pálmaolaj igazából egészséges. Nem csak az emberi szervezetnek, de a gyártási és fenntartási folyamat során kevesebb vegyi anyagot kell használni a földeken, mint az egyéb olajoknál - többek között a szója vagy a repceolaj előállítása sokkal károsabb a természetnek.
Plusz a pálmaolajat gyártó cégek rengeteg munkalehetőséget teremtenek a környéken lakók számára. Egyedüli megoldásként a fenntartható pálmaolaj szolgálhat.
A környezetbarát pálmaolaj előállítása
Anélkül, hogy kipusztítanánk az esőerdőket kellene előállítani a pálmaolajat. 2003-ban létre is jött egy társaság az RSPO (Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért) és 10 évre rá elérték, hogy még a világ legnagyobb termelője is kiálljon az erdőirtások ellen.
Létrejött a "erdőirtás - elmocsarasodás - szemétmentes" hármas alapelv a pálmaolajgyártók között. Elméleti síkon ugyan működött volna az elgondolás, ám a szakértők arra lettek figyelmesek, hogy ezeket a szabályokat a legtöbb cég nem tartja be.
És amíg nem tartják be, nincs olyan, hogy fenntartható pálmaolaj termelés. Még a WWF számításai szerint is csupán az egész ágazatnak a 18%-a állítja elő a szabályok szerint a pálmaolajat.
Ráadásul egyre több helyen kezdenek pálmaolajat előállítani. Amíg nem változik a folyamat, addig csak kárt okoz a környezetnek - jelent meg a BBC oldalán.