A nemzet kenyere
Ma készül el a nemzet kenyere egy pécsváradi sütőüzemben, a lisztjéhez szükséges búza háromszáz hazai és határon túli magyar lakta helyről érkezett egy, a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés keretében.
A pékek reggel nyolc órakor bontják ki a liszteszsákokat és látnak hozzá a kenyér dagasztásához. Az öt kilogramm súlyú kenyér és 4-5 ezer cipó elkészítésével a tervek szerint délre végeznek.
A kenyeret délután három órakor Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye püspöki helynöke áldja meg Pécsen a Sétatéren rendezett Szent István-napi ünnepségen. Az eseményen Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere mond köszöntőt.
A cipókat a helyszínen értékesítik, a bevételt jótékony célokra fordítják, öt tonna liszttel pedig a dévai Szent Ferenc Alapítványt segítik, a szervezet házaiban lakó gyerekeknek sütnek belőle kenyeret.
A nemzeti összetartozást, összefogást jelképező nemzet kenyere kezdeményezés Korinek László pécsi jogászprofesszortól származik, megvalósításához a búzát a magyarországi megyékből és a környező országok magyarlakta területeiről gyűjtötték be.
Elsősorban a határon túlon tapasztalt nagy lelkesedésnek köszönhetően több mint háromszáz helyről összesen tíz tonna búza érkezett, melynek jelentős részét Szigetváron, kisebb hányadát pedig Mohácson, egy rekonstruált 18. századi vízimalomban őröltek meg, majd öntöttek össze ünnepélyes külsőségek között.
A nemzet kenyere kezdeményezésben résztvevő, sütést és szállítást végző cégek nem kértek pénzt a közreműködésükért.
Páva Zsolt korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta: szeretné, ha a város szép példát mutatna összefogásból, és minél többen vennének részt az augusztus 20-i pécsi rendezvényen.