A közelgő Egészségügyi Világnap üzenete: csökkentsük a sóbevitelt!
A sóbevitel csökkentése a legegyszerűbb módszer, amivel csökkenthető a magas vérnyomás – ezen keresztül a szív- érrendszeri betegségek, a stroke és a vesebetegségek veszélye.
Napi 5 g sófogyasztás (kb. 1 teáskanálnyi) már átlagosan mintegy 23%-kal csökkentheti a stroke, és kb. 17%-kal a szív- érrendszeri betegségek előfordulási arányát. A WHO szerint az európai régióban jelenleg kb. 8-11 g a napi sóbevitel, tehát lényegesen magasabb az ajánlottnál.
Viccesnek tűnik, de nem az asztali sótartó tehet róla... A plusz sófogyasztás legnagyobbrészt (80%-ban) az EU területén a feldolgozott élelmiszerekből származik, pl. sajtfélék, kenyéráruk, készételek. Nagyon sokan anélkül fogyasztanak sótöbbletet, hogy tudnának róla, ez milyen károsodásokat okozhat a vérnyomást és az általános szív-érrendszeri állapotot illetően.
"A sófogyasztás csökkentése az egyik leggazdaságosabb mód a magas vérnyomás miatti veszélyeztetettség elkerülésére..." – említi Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.
Egészségpolitikai intézkedések a sófogyasztás csökkentésére
Április 4-én a WHO Regional Office for Europe megjelentet egy kiadványt: "Kezdeményezések a sófogyasztás csökkentésére az európai régióban" címmel. Számos országban már vannak eredmények pl. az élelmiszerek címkézése, a fogyasztók tájékoztatása, a nemzeti dietetikai ajánlások révén, valamint az élelmiszeripari gyártókkal folytatott megbeszélések, megállapodások a sófogyasztás mérséklésére a feldolgozott élelmiszerekben, készételekben.
Lássunk néhány élő példát!
Finnország
Az élelmiszerek legtöbb kategóriájában kötelező a címkéken a sótartalom feltüntetése. A rendelet bevezetését követően a gyártók is arra törekszenek, hogy lehetőség szerint csökkentsék élelmiszereik sótartalmát, pl. a kenyérárukat illetően ez kb. 20-25%-os csökkentést jelentett.
Az iskolákban kötelező az egészséges táplálkozás oktatása, beleértve a sófogyasztás mérséklését is.
A napi sófogyasztás az előző 30 évben mintegy 40%-kal csökkent, jelenleg nők esetén 7 g, férfiaknál 8,3 g.
Nagy-Britannia
Az élelmiszerek több mint ¾ részében a közlekedési lámpák színeit alkalmazzák a címkézésnél. A piros-sárga-zöld színek jelentik a magas, közepes és alacsony sótartalmat, valamint utalnak a telített/telítetlen zsírok, és a cukrok mennyiségére is.
Az átlagos sófogyasztás az utóbbi évtizedben kb. 10%-kal esett, jelenleg 8,6 g körüli érték.
Mintegy 1/3-ával nőtt a kevesebb sófogyasztással élők száma ugyanezen időszakban.
Kazahsztán
A 2005-ben kiadott gyakorlati ajánlások a magas vérnyomás jobb diagnosztizálására és kezelésére irányultak. Javult a betegek együttműködése a gyógyszerszedést illetően, csökkent a sófogyasztás, nőtt a normális vérnyomással élők száma (14-ről 26,2%-ra) egyúttal csökkent a magas vérnyomásos betegek száma (51,6-ról 35,8%-ra).
Ki az "ellenfél" és mit tehetünk?
Sótartalom szempontjából legveszélyesebb élelmiszerek:
kenyéráruk
húsfélék
sajtfélék
készételek
levesek
reggeli gabonafélék
halkészítmények
chipsek, snackek
éttermi ételek
szószok, fűszerek
burgonyából készült élelmiszerek/ételek
Sokszor elmondták már, mégis igen fontos, mi mindent tehetünk:
egészséges étrend
sófogyasztás mérséklése (napi 5 g alatti mennyiségre)
rendszeres mozgás, fizikai aktivitás
dohányzás abbahagyása
alkoholfogyasztás csökkentése
a stressz helyes kezelése