A konyha is hizlalhat?
Aki súlyproblémákkal küzd, ne az ételt okolja, sokkal inkább a konyhát. Egy tudományos tanulmány kimutatta, hogy az ember háromszor akkora valószínűséggel eszi meg azt, amit elsőnek meglát, mint azt, amit ötödiknek.
Akinek egy egészséges salátára esik az első pillantása, azt fogyasztja el vacsorára, de esélyes sincs, ha egy rakás magas zsírtartalmú készétel mögé rejti. Brian Wansink, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora elmondta, hogy a fogyasztást nagy mértékben befolyásolja az, ahova az élelmiszert elhelyezik. Csapatával több mint 100 konyhaszekrényt fotóztak le, és megkérték a tulajdonosokat, hogy naplóba rögzítsék, mikor mit ettek. Másik száz résztvevőnek pedig különféle módokon rendezték át a konyhaszekrényét, és megnézték, ez miképpen hat a táplálkozásukra.
Wansink professzor elmondta: "Nagyon erős tendencia mutatkozott arra, hogy a látható helyen levő ételeket válasszák. Ha a legegészségtelenebb étel kelül a szekrény vagy a hűtő elejébe, azt fogja legelőször megenni. Aki fáradtan esik haza a munkából, nem az ötödik vagy tizedik ételért fog nyúlni. Már korábban is kimutattuk, hogy akinek 30 konzerv levese van otthon, az többet fog enni, mint akinek csak tíz."
"Már egy ideje azon tűnődtünk, hogy vajon az ételek elrendezésére is igaz e a jelenség, és kiderült, hogy igen. Ez azt jelenti, hogy a konyhánkban minden egyes tárgy hatással van az összképre. A zárt szekrények hasznosabbak, mint a nyitott polcok, különösen olyan élelmiszerek számára, melyeket már nem kell feldolgozni. A kísértésnek könnyebb ellenállni úgy, ha kisebb a hűtő, kevesebb a szekrény, az egészségtelen ételeket pedig alaposan elrejtjük."
A professzor korábban már felfedezte, hogy 5 centiméterrel kisebb átmérőjű tányérból 22 százalékkal kevesebb étel fogy. Egy átlagos ember pedig megeszi a tányérjára tálalt adag 92 százalékát, annak méretétől függetlenül.