A kókuszolaj jótékony hatása
Gondolnánk, hogy bizonyos zsírsavak vírus- és baktériumölő hatásúak?
Pedig így van! A kókuszolaj zsírsavjai képesek olyan baktériumokat, mint a torokgyulladásért és egyes tüdőgyulladásokért felelős streptococcus, vagy akár a gyomorfekély okozóját, a Helicobacter pylori-t a szervezetben elpusztítani.
Ezt a jótékony hatást a kókuszolajban található laurilsavnak köszönhetjük. A laurilsav azért is nagyon jó, mert a káros baktériumokat elpusztítja, de a barátságos bélbaktériumokat nem bántja. Segíti a kalcium a magnézium felszívódását. Jelentős antioxidáns hatású is.
Rendkívül jól használható sütéshez, mert nagyon magas a forráspontja, 232°C. Régóta megfigyelték, hogy a csendes-óceáni szigetek és Ázsia népessége körében, akiknek étrendjében nagyon magas a kókuszolaj fogyasztása, szinte ismeretlen a szív és érrendszeri betegség.
Egy recept kókuszolajjal:
Zöldségek kókuszos quinoával
Hozzávalók:
15 dkg spárga
15 dkg zeller
15 dkg fejes káposzta
15 dkg karalábé
15 dkg cukkini
15 dkg póréhagyma
25 dkg quinoa
4 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A zöldségeket egyforma méretűre daraboljuk kókuszolajban erős tűzön üvegesre pirítjuk, sózzuk egy pici citromlevet facsarunk rá és megpároljuk. Fűszereket használjunk ízlés szerint pld. bors, koriander, kurkuma.
A quinoát pici kókuszzsírban megpirítjuk hozzáadjuk a kókuszreszeléket, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, felforraljuk és fedő alatt hagyjuk állni kb. 5 percig. A végén villával átkeverjük és hozzáadjuk a kész zöldséget.
Vegetáriánusoknak nagyszerű egytálétel, de aki rendületlen húsevő, annak újdonság lehet a köretek repertoárjában...!