Ezeket látta már?

A kókuszolaj jótékony hatása

2011.01.28. Módosítva: 2016.12.28.

Gondolnánk, hogy bizonyos zsírsavak vírus- és baktériumölő hatásúak?

Pedig így van! A kókuszolaj zsírsavjai képesek olyan baktériumokat, mint a torokgyulladásért és egyes tüdőgyulladásokért felelős streptococcus, vagy akár a gyomorfekély okozóját, a Helicobacter pylori-t a szervezetben elpusztítani.

sparga-etel-d00000DC1a9fb8680aff5

Ezt a jótékony hatást a kókuszolajban található laurilsavnak köszönhetjük. A laurilsav azért is nagyon jó, mert a káros baktériumokat elpusztítja, de a barátságos bélbaktériumokat nem bántja. Segíti a kalcium a magnézium felszívódását. Jelentős antioxidáns hatású is.

Rendkívül jól használható sütéshez, mert nagyon magas a forráspontja, 232°C. Régóta megfigyelték, hogy a csendes-óceáni szigetek és Ázsia népessége körében, akiknek étrendjében nagyon magas a kókuszolaj fogyasztása, szinte ismeretlen a szív és érrendszeri betegség.

Egy recept kókuszolajjal:

Zöldségek kókuszos quinoával

Hozzávalók:

15 dkg spárga

15 dkg zeller

15 dkg fejes káposzta

15 dkg karalábé

15 dkg cukkini

15 dkg póréhagyma

25 dkg quinoa

4 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A zöldségeket egyforma méretűre daraboljuk kókuszolajban erős tűzön üvegesre pirítjuk, sózzuk egy pici citromlevet facsarunk rá és megpároljuk. Fűszereket használjunk ízlés szerint pld. bors, koriander, kurkuma.

A quinoát pici kókuszzsírban megpirítjuk hozzáadjuk a kókuszreszeléket, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, felforraljuk és fedő alatt hagyjuk állni kb. 5 percig. A végén villával átkeverjük és hozzáadjuk a kész zöldséget.

Vegetáriánusoknak nagyszerű egytálétel, de aki rendületlen húsevő, annak újdonság lehet a köretek repertoárjában...!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához