A céklától lesz egészségesebb a hamburger?
Egy olyan pulyka-hamburgert fejlesztettek ki az Aberdeen Egyetem kutatói, melynek húspogácsája céklakivonatot tartalmaz, ez pedig segít megakadályozni, hogy a szervezet a zsírokat elraktározza.
Valószínűleg a legtöbb diétázó egyik álma válhat valóra hamarosan az elsőre talán kissé bizarrnak tűnő ötlettel. Az egyetem kutatói ugyanis úgy vélik, hogy az antioxidánsokat tartalmazó cékla segít megakadályozni, hogy a hamburgerben található "rossz" zsírokat a szervezet elraktározza. Ez azért nagyon fontos, mert a feldolgozott, gyorsétteremi élelmiszerek egyre nagyobb részét teszik ki étrendünknek, miközben többnyire tele vannak zsírokkal.
"Amikor zsíros ételeket eszünk, úgynevezett oxidációs folyamat játszódik le a gyomorban: a zsír potenciálisan mérgező vegyületekké alakul át, amelyek felszívódva a szervezetben rákot és szívbetegséget okozhatnak" - magyarázta a kutatás vezetője, Garry Duthie professzor, az egyetem táplálkozás szakértője.
"Úgy hisszük, hogy ha olyan növényi kivonatokat adunk az ételhez, mint a céklakivonat, ami antioxidánsokat tartalmaz, akkor megállítja a zsír oxidációját a bélben és megakadályozza, hogy a szervezet elraktározza a rossz zsírt."
Persze a cékla eléggé megosztó növény, savanykás ízét az emberek vagy nagyon szeretik vagy nagyon utálják. Felmerülhet ezért a kérdés, hogy hányan ennének egy cékla ízű burgerből? A kutatók szerint emiatt nem kell aggódnunk, mivel eddig számos egyéb növényi kivonatot kipróbáltak, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy a cékla íze megy a legjobban a hamburgerhez.
Persze mielőtt piacra dobnák az egészséges hamburgerüket, előbb önkénteseken fogják tesztelni. A kutatók emellett hozzátették, hogy egy ilyen növényi kivonat hatalmas jelentőségű lenne a feldolgozott élelmiszerek piacán és a lakosság hasznára válhatna.