Ezeket látta már?

Az időszakos böjt és az egészséges étrend is fontos lehet a vastagbélrák megelőzésében

vastagbélrák, vastagbéldaganat, böjt, egészséges étrend , megelőzés

Egyre fiatalabb korsztályban diagnosztizálnak már végbéldaganatokat. A tendenciák szerint öt éven belül minden negyedik-ötödik beteg az 50 éven aluli korcsoportból kerül majd ki.

Az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében fontos szerepet kap a bél mikrobiom, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége. A belek egészségét a megfelelő tápanyagbevitel mellett kellő mennyiségű alvással és sporttal is lehet javítani, és akár az is segíthet, ha az ember csökkenti a kalóriabevitelt időszakosan, vagy átmeneti böjtöléssel. - írja a Semmelweis Egyetem közleménye.

Mit tesz a szervezettel a böjtölés?

A böjtölés élettani hátterére az utóbbi évtizedek kutatásai mutattak rá még inkább. A böjtölési időszakban a sejtek a már nem jól működő sejtalkotórészeket lebontják, és ezeket újra felhasználják, vagy energiát termelnek belőle. A sejtmegújulás folyamatának élettani hátterére vonatkozóan a nagy áttörést egy japán sejtbiológus, Oszumi Josinori autofágiával kapcsolatos kutatásai hozták meg, aki 2016-ban orvosi-élettani Nobel-díjat is kapott.

A böjt során bizonyos hormonok, például az éhezés során felszabaduló glükagon termelődése, és egyéb más hormonok együttes hatása az autofágia folyamatát serkentheti, így elősegítheti a sejtmegújulást.

Manapság az egyik leggyakoribb az úgynevezett 16/8-as időszakos böjt. Ezekben a rövidebb ideig tartó böjtökben nem feltétlenül az a lényeg, hogy mit eszik valaki, hanem az, hogy mikor. A 16/8-as böjt esetén a nap 24 órájából 16 órát éhezik az ember, és a fennmaradó 8 órában, késő délelőttől kora estig táplálkozhat, így 16 órában a hormonális változások következtében a sejtmegújulás, vagyis az autofágia előnyösebben működhet. Ennek is léteznek különböző variációi, például a 14/10-es, vagy a 18/6-os megosztás, de van olyan típusú böjt is, amikor valaki a hét öt napján a megszokott módon étkezik, két napon - lehetőség szerint nem két egymást követő napon - pedig csak minimális, 500-600 kilokalóriát fogyaszt.

A közlemény idézi Leiszter Katalin gasztroenterológust, aki szerint az időszakos böjtök hasznossága, betegségmegelőző szerepe a 21. századi kutatások tárgyát képezi, ahogyan az is, hogy ez hatékonyabb-e, mint a hosszabb ideig tartó, csökkentett kalóriabevitellel járó tartós diéta. A szakemberek eddig ezekről a böjttípusokról azt tudták meg, hogy hozzájárulhatnak a fogyáshoz, csökkenthetik bizonyos vérzsírok szintjét és gyulladásos faktorok termelését, vagy túlsúlyos betegek esetében javíthatják az inzulinérzékenységet.

A böjtöt ennek ellenére nem javasolják várandós és szoptató édesanyáknak, gyerekeknek, valamint számos alapbetegség, például szív- és érrendszeri, anyagcsere-, daganatos- és nőgyógyászati betegségek, meddőség, alultápláltság, étkezési zavarok esetén. Ezekben az esetekben a böjt megkezdése előtt szükséges kezelőorvossal konzultálni. A böjti időszak alatt továbbá a fokozódó éhségérzet miatt az érintettek feszültebbek lehetnek, és átmenetileg csökkenhet a fizikai vagy szellemi teljesítőképességük, ezért érdemes a böjti napokat a kevésbé aktív napokra időzíteni.

A gasztroenterológus kiemeli, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcs fogyasztás, rostbevitel, valamint főként a tiszta víz fogyasztása javíthatja a bélnyálkahártya állapotát, a bél mikrobiom összetételét, valamint gyorsíthatja azt az időszakot, amíg a táplálék a bélrendszerben tartózkodik. Ezek együttesen csökkenthetik a daganatos betegségek, köztük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy ha rövidebb ideig tartózkodnak a bélben az esetlegesen rákkeltő anyagok, akkor kevésbé károsítják a bélnyálkahártyát, továbbá a megfelelő rostbevitel mellett olyan rövid szénláncú zsírsavak is keletkeznek, amelyek szintén hozzájárulhatnak a bélnyálkahártya épségéhez. Ez azért kiemelten fontos, mert előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik-ötödik végbéldaganatos beteg az 50 éven aluli korosztályból kerül majd ki.

Március a vastagbélszűrés, a vastagbélprevenció hónapja

A daganatos betegségek bizonyos rizikófaktorai, például a genetikai tényezők, vagy a családi halmozódás, a jelenlegi kutatások szerint nem befolyásolhatók, ugyanakkor számos rizikótényező csökkentése érdekében mindenki sokat tehet a saját egészségéért. A túlsúly vagy az elhízás nemcsak a vastagbélrák, hanem számos más daganat kialakulásának kockázatát is növeli csakúgy, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és az egészségtelen ételek. Az már bizonyított, hogy a nyugati típusú étrend, vagyis a magas zsírtartalmú, ultrafeldolgozott, rostszegény élelmiszerek, a jelentősebb mennyiségű vöröshús fogyasztása, valamint a csökkent folyadékbevitel is hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához.

A vastagbél szűrővizsgálata

50 év felett mindkét nemnél javasolt a rendszeres szűrés. Fiatalabb életkorban is ajánlott a részvétel krónikus bélbetegség vagy családi előfordulás esetén.

Miért halnak meg annyian vastag- és végbéldaganat miatt?

A vastag- és végbélrák okai között kutatva számos tényező felfedezhető, amik a következők:

  • jelentős mértékű alkoholfogyasztás (minden 10. kolorektális daganat létrejöttéért az alkoholfogyasztás okolható),
  • feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben való fogyasztása,
  • alacsony kalcium-bevitel,
  • elhízás,
  • dohányzás,
  • genetikai tényezők, a családban előfordult kolorektális daganat.

Melyek a vastagbélrák jellemző tünetei?

A vastagbélrák tünetei függnek a betegség stádiumától, és a daganat szétterjedésétől, tehát hogy mekkora bélszakaszt érintett.

A korai stádiumban akár tünetmentes is lehet a beteg, de korai tünetek is figyelmeztethetnek. Jelentkezhet:

  1. enyhe hasi fájdalom,
  2. felfúvódás,
  3. gyakori gázképződés,
  4. székletürítési rendellenesség,
  5. enyhébb fáradtságérzés.

A tünetek sok egyéb betegséget is jelezhetnek, mint pl.: fekélyt, epekövességet, aranyér betegséget, esetleg ételallergiát. Éppen ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy vastagbélrák is meghúzódhat a háttérben.

A további tünetek attól is függenek, hogy a vastag- illetve végbél melyik részét érinti a daganat.

  • A vastagbél jobboldali szakaszát érintő tumor enyhe hasi fájdalmat okozhat, súlyvesztést, és a has jobboldalán egyfajta "tömeg" érzését. A vérvesztés anaemiával, vérszegénységgel jár, ez gyengeséget, fáradtságérzést okozhat.
  • A vastagbél baloldalra lokalizálódó vastagbélrák görcsöket, hasi fájdalmat, hányingert, hányást kelthet, valamint a hasmenés és székrekedés váltakozását. Előfordulhat visszatérő vérzés a végbélből.
  • A végbelet is érintő daganat okozhat teltségérzést a végbélben, vérzéseket, görcsös fájdalmat, a székürítés megváltozását, és a széklet méretének (átmérőjének) megváltozását is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen diéta csökkentheti a koleszterinszintet? Ezeket tartsa be!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

étrend

Forrás: Egészségkalauz/MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához