Új étrendkiegészítő - zsírok és cukrok ellen!
A Héber Jeruzsálem Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói szerint egy most kifejlesztett kicsit keserű, kicsit édes nano-komplex étrend-kiegészítő segítségével csökkenthető a zsír és a cukor felszívódása a szervezetben.
Korábbi kutatásokból egyértelműen kiderült, hogy a naringenin, a grépfrút keserű ízéért felelős molekula, potenciálisan hatásos lehet a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a fokozott cukoranyagcsere (hipermetabolizmus) kezelésében.
A naringenin természetes formájában azonban csak kevéssé szívódik fel a szervezetben. Hogy ezt kiküszöböljék Dr. Yaakov Nahmias és kollegái létrehozták a naringenin nano-komplex változatát, amelyek egy ciklodextrin nevű cukor vesz körül. Ez a vegyület 11-szer hatékonyabban szívódik fel, mint a hagyományos naringenin.
A kísérletek során kiderült, hogy patkányok esetében egy adag, zsírban és cukrokban gazdag étkezés előtt elfogyasztott naringenin 42 százalékkal csökkenti a VLDL koleszterin-szintet és 64 százalékkal az inzulin-érzékenységet.
Ez az első alkalom, amikor sikerült bebizonyítani, hogy egy étrendkiegészítő megváltoztathatja szervezetünk különböző élelmiszerekre adott reakcióját.
A szabadalom a Harvard Egyetemé és a Yissumé, a Héber Egyetem technológiai cégéé. A klinikai tesztek jelenleg is folynak az Egyesült Államokban. A kutatás részletes leírása a PLoS One nevű tudományos folyóiratban olvasható.