Hét tévhit és helyes válasz a tejről, ami mindenkit érdekelhet
Miből van a bolti tej? Hogyan távolítják el belőle a laktózt? Többek között ezekre is választ kaphat.
A Tej Terméktanács és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) "tiszta tejet" öntött a pohárba, hogy eloszlassák a tévhiteket. Íme 6 tény a témával kapcsolatban, amit fontos minden tudatosan táplálkozónak és vásárlónak ismernie.
1. Miből van a bolti tej?
100%-ig csak tejből, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Vagyis téves az az elgondolás, hogy a kifejt tejet „felvizezik”.
2. Miért fogyasztható hosszú ideig az UHT tej? A tartósítószerek miatt?
A tejipar technológiája adja meg a választ a kérdésre: az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek, és a speciális csomagolásnak köszönhetik tartósságukat. Tartósítószert az UHT tejek sem tartalmaznak.
3. Kiknek és mennyi tejet, tejterméket ajánlott fogyasztani?
A tejfogyasztás minden korosztály számára javasolt. A nemzetközi álláspontok mellett az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás szerint is naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejterméket ajánlott fogyasztani a felnőttek számára.
4. Egyáltalán szüksége van erre a szervezetünknek?
Határozottan igen! A tej olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. A tej fehérjéinek, a tejcukornak, az ásványi anyagoknak és vitaminoknak mind-mind fontos szerepe van szervezetünk kiegyensúlyozott működésében.
5. Mit jelent a Tejszív védjegy a tejesdobozon?
A Tejszívvel ma már számos hazai forgalomban kapható tejtermék csomagolásán találkozhatunk – márkától függetlenül. A gyakorlati jelentése pedig igazán fontos és összetett. A Tejszív embléma garantálja, hogy magyar gazdaságból származó tejből készült termékről van szó. A tej feldolgozása során maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat és kiváló minőséggel van dolgunk.
6. Hogyan szedik ki a laktózmentes tejből a laktózt?
A laktózmentes tejet ugyanúgy egyszerű tehéntejből készítik, nem vesznek ki belőle semmit, hanem hozzáadják a laktáz nevű enzimet. Ez segít a szervezetnek átalakítani és hasznosítani a tejcukrot, vagyis a laktózt, így ezt a fajta tejet az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
A fentiekből is látszik, hogy amennyiben megfelelő forrásokból tájékozódunk, akkor láthatjuk, hogy a tej nem ellenség, hanem a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás egyik fontos eleme.
7. Tej alternatívák - egészségesek?
Ha mégis úgy dönt, nem fogyaszt tejet, ma már számos növényi tej és növényi alapú tejtermékek vannak. Ilyen pl. a szója- , rizs-, zab-, kókusz- és diótejek, például a mandula- és a makadámiatej.
Ezek a „tejek” mind laktózmentesek, és a vegán étrendet követők számára is alkalmasak . Azonban fontos tudni, hogy nem mindegyik biztosítja ugyanazokat a tápanyagokat, mint a hagyományos tej. Ha ilyet választ, ügyeljen arra, hogy kalciummal dúsított és cukrozatlan termékeket rakjon a kosarába.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!