Tudományosan is bizonyították: a dió kifejezetten jót tesz a szívünknek
A dió az egész szervezetünkre jó hatással van.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban arról, miért érdemes diót enni:
"A Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA avagy Koszorúér-betegség Kockázat Kialakulása Fiatal Felnőtteknél) vizsgálatban 3092 fiatal felnőtt adatait elemezték. A tanulmány a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases szaklapban jelent meg.
A táplálkozást, beleértve a diót és más dióféléket is, 20 év során háromszor értékelték. A szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezőit több alkalommal is mérték.
Értékelték a dió, más diófélék és a diómentes étrend összefüggéseit a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel 30 év követési időszak alatt. A dió (kb 21 gramm/nap), egyéb diófélék (45,4 gramm/nap) vagy a diófogyasztás hiánya 20 éves halmozott átlagos bevitele eltérő kapcsolatot mutatott 30 év folyamán a szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezőivel. Általában a diót fogyasztóknak statisztikailag
- jelentősen alacsonyabb volt a testtömeg-indexük,
- kisebb a derékbőségük,
- alacsonyabb a vérnyomásuk és a trigliceridkoncentrációjuk,
- továbbá kevésbé gyarapodott a testtömegük a kiindulási értékhez képest, mint az egyéb diót fogyasztók esetében.
- Ezenkívül a diót fogyasztóknak alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszintje, mint a diót nem fogyasztóknak."
Olvasta már?
- A rendszeresen vizesedő láb szívelégtelenséget is jelezhet!
- Ilyen, amikor az artériás keringészavar a szemben okoz károkat
- Komoly betegségekre utalhat, ha alacsony a pulzusa - mondja a kardiológus
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!