Ezeket látta már?

Milyen ételekre van szüksége szervezetünknek a megfelelő működéshez?

táplálkozás, egészséges ételek, vitaminok, rostok

Mely ételeket fogyasszuk akár napi szinten, hogy szervezetünk mindig egészségesen funkcionáljon? Íme 9 tápanyagban gazdag és igazán ízletes étel!

Ha tehetjük, minél többször kerüljenek a tányérunkra az alábbi finomságok!

1. Brokkoli

Ha fehérjedús, de kalóriaszegény zöldséget keresünk, válasszuk a brokkolit! Ez az egyik legegészségesebb zöldségféle, hiszen 100 gramm brokkoliban kb. 2,6 gramm fehérje és 2,4 gramm rost, illetve a napi ajánlott K-vitamin bevitel 116%-a is megtalálható.

Miért hívják szuperzöldségnek?

  • Tele van antioxidánsokkal.
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Elősegíti az egészséges emésztést.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Erősíti a csontozatot.

2. Kelkáposzta

Ez az ízletes téli zöldség elsőrangú forrása a béta-karotinnak, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakíthat át. Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a szövetek egészségének fenntartásához, és jelentősen befolyásolja a haj és a bőr állapotát is.

További előnye, hogy természetes módon serkenti a szervezet kollagén termelését, amely a bőr feszességéért felel.

Kvercetin nevű flavonoidban is gazdag, ami:

  • Megelőzheti a neurológiai betegségeket.
  • Enyhíti az allergiás tüneteket.
  • Csökkenti a gyulladásokat.

3. Avokádó

50 grammnyi avokádóban majdnem 3 gramm rost és csupán 3,5 gramm szénhidrát található. Habár közel 6 gramm zsírt is tartalmaz, de ennek ellenére nem kell megijedni a fogyasztásától. Egy fél avokádó elfogyasztásával pedig a napi ajánlott K-vitamin bevitel 25%-át is biztosítjuk.

Miért fogyasszuk rendszeresen?

  • Csökkenti a csontritkulás esélyét.
  • Enyhíti a depressziós tüneteket.
  • Erősíti a látást.

4. Áfonya

Ez a kék színű, kellemesen savanykás bogyós gyümölcs az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel. Napi szintű fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri betegségeket előzheti meg, hanem az ízületi és egyéb gyulladásokat is csökkenti.

Mi történik, ha napi egy csésze áfonyát megeszünk?

  • Csökkentjük a cukorbetegség kockázatát.
  • Javítjuk a memóriás képességeinket.
  • Felpörgetjük az anyagcserénk.

5. Citrom

Egy citrom kb. 31 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 51%-át teszi ki. Oldható rostjai pedig felpörgetik az anyagcserét, és támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését. A rendszeres citromfogyasztás elősegítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek és a vérszegénység kialakulását, és vesekő ellen is remek választás lehet.

Tipp: Készítsünk minden nap egy kis citromos vizet! Így nemcsak finom, hanem egészséges módon gondoskodhatunk a napi ajánlott folyadékbevitelről.

6. Alma

Napi egy alma elfogyasztásával rostot, K-vitamint és káliumot, fluort, jódot, illetve cinket is beviszünk a szervezetünkbe. Ennek köszönhetően javul az emésztésünk, és hatékonyan csökkentjük az oxidatív stresszt is. A “minden nap egy alma az orvost távol tartja” mondás mögött tehát valódi fedezet áll.

Mely almafajtákat érdemes fogyasztanunk?

  • Granny Smith
  • Jonagold
  • Jonatán
  • Idared
  • Gála

7. Csirkehús

A csirkehúst nagyon sokan a zsírban bővelkedő vörös húsok alternatívájának tartják. Ez nem véletlen, hiszen magas proteintartalma mellett esszenciális ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Ilyen például a B6- és a B12-vitamin, illetve a vas, cink és a réz is.

Mi a csirke legegészségesebb része?

  • A csirkemell. Alacsony zsírtartalma ellenére 100 gramm csirkemell kb. 22 gramm fehérjében bővelkedik. A vörös húsokkal szemben pedig az emésztőrendszert sem terheli meg. Bármelyik diétába könnyen beépíthető, és az elkészítése is rendkívül egyszerű.

8. Halhús

Sajnos hazánkban még mindig nem olyan elterjedt a halfogyasztás, pedig a halak számtalan értékes tápanyagot biztosítanak. Tele vannak omega-3 zsírsavval, ami a szív és az agy egészséges működését segíti elő. Olyan fontos ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium és a magnézium, továbbá a cink és a jód.

Melyek a legegészségesebb halfajták?

  • Alaszkai tőkehal
  • Pisztráng
  • Makréla
  • Hering
  • Lazac

9. Tojás

A tojás fehérjében gazdag étel, amely átlagosan 7 gramm fehérjét tartalmaz. Szerencsére a diétázók, sportolók és egészséges életmódot követők étrendjébe is bátran beépíthető. Készíthetünk belőle főtt tojást, tükörtojást vagy éppen rántottát is, ezért egy igazán sokoldalú ételről van szó. B12-vitaminban és B2-vitaminban is bővelkedik. Emellett vas, szelén és cink utánpótlást is biztosít számunkra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Magnéziumhiány, vashiány, káliumhiány: ezek a tünetek figyelmeztetnek

Magnéziumhiány, vashiány, káliumhiány: ezek a tünetek figyelmeztetnek

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

táplálkozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához