Probiotikumok: ez a baktériumtörzs pollenallergia ellen is beválhat
Egy probiotikus italokkal tett megfigyelés szerint viszonylag gyorsan enyhíthetők a pollenallergia tünetei - állítja a Wageningen UR PhD hallgatója, Yovonne Vissers.
A Lactobacillus plantarum baktériumtözs szerepelt a legjobban
A hatás oka, hogy a csökkentik bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek, továbbá serkentik az allergiát csökkentő anyagok termelődését is. Különösen jó eredményeket értek el a Lactobacillus plantarum baktériumtörzzsel.
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója az idegen anyagokra, mint például a pollen vagy a háziatka. A virágpor-allergia esetén a test egy IgE néven ismert fehérjét termel, mely megtámadja a betolakodónak ítélt pollent. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket: az orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.
A jótékony baktériumok előnyösen hatnak az immunrendszerre
A NIZO-val és a Friesland Campinával együttműködve Vissers a laktobacilus plantarum immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta 62 nyírfapollenre allergiás betegen. Tizesével osztotta őket csoportokra, majd öt csoport négy héten át naponta kapott egy üveg probiotikus italt, a kontrollcsoport pedig egy baktériumkultúra nélküli változatot. A kezelés előtt és után vért vettek a résztvevőktől, és megnézték az immunprofilt, mint például az IgE és más immunfehérjék szintjét. Így meg tudták állapítani, milyen hatást gyakoroltak a baktériumok az immunrendszerre.
Négy hét elteltével világossá vált, hogy a felhasznált baktériumtörzsek jelentősen csökkentették a nyírfapollenre specifikus IgE szintjét. Az L. plantarumCBS125632 törzs visszaszorította továbbá az interleukin 5 és 13 szintjét is. Ez a jelzőanyag stimulálja az allergiás reakciót. Az allergiás reakciót csökkentő jelzőanyag szintje viszont növekedett.
Ezek a baktériumtörzsek jó kilátásokkal kecsegtetnek a pollenallergia tüneteitől szenvedők számára
– mondta Vissers.
Ez is érdekelheti: