Nem elég sós az étel? Ezzel a furcsa módszerrel sósabbnak érezheti
Egy speciális evőeszközbe gyenge áramot vezetnek, amitől sósabbnak érezhetjük az ételek ízét.
A The Guardian cikke számolt be arról a világon jelenleg egyedülálló kísérletről, aminek során úgy sikerült sósabbá tenni az ételt, hogy nem használtak sót. A sósabb hatást olyan speciális evőpálcikákkal érték el, amikbe gyenge áramot vezettek. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy jövőre tömeggyártást terveznek az evőeszközökből.
A pálcikákat a Mijasita Homei, a tokiói Meidzsi Egyetem professzora és munkatársai fejlesztették ki, és a lapnak elmondta, miként működik: az eszköz a nátriumionokat az ételből az evőpálcikákon keresztül a szájba juttatja, ahol azok a sósság érzetét keltik.
Természetesen, kifejezetten gyenge áramot használtak a kísérlet során, ami nem volt negatív, káros hatással az emberi szervezetre, csak az ízérzékelést befolyásolta. Annyira kis mennyiségű ionnal dolgoztak, amik csak a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállításához voltak elegendőek annak érdekében, hogy megváltoztassák az ízérzékelést, és ettől az ételek erősebb vagy gyengébb ízűnek tűntek. A résztvevők visszajelzései alapján 1,5-szer erőteljesebb, sósabb ízt éreztek, mint azok, akik nem használták a pálcikákat.
Japánban nagy gond a túlzott sófogyasztás
Egy átlagos felnőtt napi 10 gramm sót fogyaszt, ami a duplája a WHO ajánlotta mennyiségnek, így valószínű nagy lesz a kereslet a pálcikára.
Mivel a túlzott nátriumbevitel szívbetegséget és stroke-ot is okozhat, a speciális evőpálcikák rendszeres használata hozzájárulhat majd a szív-és érrendszeri betegségek csökkentéséhez is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!