Ezeket látta már?

Ezért érdemes gyakran lenmagot fogyasztania - szinte minden szerve hálás lesz érte

lenmag hasznos miért fogyaszt egészséges

Kevesen használják, pedig igen egészséges, ráadásul a fogyásban is segíthet.

A len az egyik legrégebben ismert haszonnövényünk, már több ezer évvel ezelőtt is készítettek belőle textíliákat, magjából pedig olajat. A lenmagot önmagában is ajánlott fogyasztani, mert igazi "szuperélelmiszernek" számít, igen jótékonyan hat az egészségünkre. Vitaminokban, ásványi anyagokban (például B-vitaminokban, cinkben, rézben, mangánban, magnéziumban, szelénben), fehérjében és élelmi rostokban gazdag, emellett pedig omega-3 zsírsavakat és egyéb fitonutrienseket is tartalmaz. Előnye, hogy viszonylag keveset kell belőle naponta elfogyasztani, hogy a kedvező élettani hatásait kihasználhassuk, kellemes az íze, gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják; nem utolsósorban pedig könnyen elérhető és az ára is igen kedvező.

Szívünk apró barátja: a lenmag

A lenmag nagyon jó hatással van a szívünkre és az ereinkre. A benne található zsírsavak nélkülözhetetlenek a szív egészségének megőrzéséhez, a lenmag segít tehát csökkenteni a – gyakran halálos kimenetelű – szívroham és stroke rizikóját. Védi az ereinket is, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét (többek között a benne található rostoknak köszönhetően), és megakadályozza, hogy az erek falán úgynevezett plakkok képződjenek. Ezek a plakkok vezethetnek az érszűkülethez. A lenmag a vércukorszintre is kiegyensúlyozó hatással van, fogyasztása a cukorbetegeknek, prediabéteszeseknek is ajánlott.

A lenmagot fogyókúrázóknak is érdemes fogyasztani

A lenmagban található omega-3 zsírsavak, rostok és egyéb hatóanyagok segíthetnek az ideális testsúly elérésében: a lenmag csökkenti az éhségérzetet, gyorsabban jóllakottnak érezzük magunkat (így megelőzi a túlevést), és a szervezetünkben lévő gyulladásokat is hatékonyan csökkenti. Ajánlott egy-két kanál lenmag azoknak is, akik az emésztésüket kívánják javítani, hiszen a lenmag, különösen a benne található rostok biztosítják az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést, még azoknak is, akik egyébként székrekedésre hajlamosak.

Lenmag és a bőr

Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns, mely megvédi a sejtjeinket az úgynevezett oxidatív stressz káros hatásaitól – többek között az idő előtti öregedéstől is. A lenmagban jócskán van E-vitamin, és más olyan fontos mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek szükségesek a bőr és a haj szépségének, egészségének megőrzéséhez. A lenmag (illetve a belőle készült lenmagolaj) nagyszerűen hidratálja a bőrt, csökkenti annak szárazságát, és enyhíti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a kipirosodás vagy a viszketés.

Elég csak egy evőkanál naponta belőle

A lenmag nagyon egészséges, de érdemes mértékkel enni belőle, mert napi egy-két kanálnál több hasmenést okozhat. Egy kanállal viszont minden nap érdemes, akár elosztva kisebb adagokban. Joghurtba, müzlibe, kásába keverve szinte észre sem lehet venni, de muffinokba, kevert süteményekbe, kekszekbe rejtve is be lehet vinni a napi adagot, sőt, akár salátára szórva is jól működhet. Fontos, hogy nagyon sok folyadékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a lenmag kifejthesse jótékony hatásait.

Milyen formában fogyasztható még a lenmag?

A lenmag előnyei, annak egész mag formájában messze meghaladják a lenmagolajét, ugyanis a frissen őrölt vagy összetört magok tartalmazzák az értékes rostanyagokat, amik nagyon fontos támogatói az emésztőrendszernek. A nem oldódó rostok segítik a megfelelő bélműködést, így megelőzhető a székrekedés. Az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, és a vércukorszintet.

  1. Így használja teaként a lenmagot: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztasson be 2-3 dl vízbe, és tegye félre egy fél órára, amíg megduzzad. A folyadékot a lenmagoktól leszűrve, melegítve kortyolja el.
  2. A lenmag egészben is fogyasztható: ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyelje le.
  3. Borogatás lenmaggal: néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tegyen gézbe, forrázza le, és ha már langyosra hűlt, helyezze rá a gyulladt bőrfelületre.
  4. Lenmag tojás helyett: a lenmagot sütésnél is remekül lehet alkalmazni ha nem akarunk, vagy nem tudunk tojást használni. Vegánok és allergiások bevált módszere a lenmagtojás, amihez elég egy evőkanál darált lenmagot elkeverni két és fél evőkanál vízben. Minimum 5-10 percig állni kell hagyni, ekkor zselésedni, sűrűsödni kezd.
  5. Lenmag fagylaltban, túróban és almaszószban: a lenmag kiváló kálium- és magnéziumforrás. Érdemes egész magvakat vásárolni és a hűtőben tartani őket, így tovább eltarthatók. Sokféle ételhez jóll illik, beleszórható túróba, fagylaltba, vagy akár almaszószba is.

Nem árt az óvatosság

Bár a lenmag fogyasztásának előnyei tagadhatatlanok, mégis érdemes néhány szabályt betartani. Mindenképpen egyeztessen az orvosával a lenmag étrendbe való beillesztéséről az, akinek vérzési rendellenességei vannak, ha véralvadásgátlót szed, vagy valamilyen hormonális problémával küzd. A cukorbetegek is legyenek óvatosak, mert a gyógyszerrel együtt a lenmag jelentősen lecsökkentheti a vércukorszintet. A lenmagot mindig bőséges folyadékkal fogyasszuk, és ne együnk egyszerre nagy mennyiségű (egy evőkanálnál több) lenmagot, mert ez komoly bélrendszeri problémákat is okozhat!

Összegezve

  • A lenmag igen egészséges és segíthet a fogyásban.
  • Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
  • Javíthatja a szív- és érrendszer egészségét.
  • Optimalizálhatja a vércukorszintet.
  • Segíthet az ideális testsúly elérésében és az emésztés javításában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Nem is gondolná, mi mindenre jó a banán! Ezért fogyassza rendszeresen

Nem is gondolná, mi mindenre jó a banán! Ezért fogyassza rendszeresen

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához