Kávé és tea: hogyan csökkentheti a szélütés kockázatát?
Úgy tűnik, hogy a két ital kombinációja erősebb összefüggést mutatott, mint külön-külön az egyik vagy a másik fogyasztása.
Dobson Szabolcs, gyógyszer engedélyeztetési szakértő írt arról egy, PLOS Medicine nevű szaklap 2021 november 16-i számában megjelent új tanulmány alapján, hogy mind a kávé, mind a tea fogyasztása csökkenti az elbutulás (demencia) és a szélütés kockázatát:
A kutatók az Egyesült Királyságban élő olyan, több, mint 365.000 idősebb felnőtt egészségi állapotát és saját bevallásuk szerinti kávé- és teaivási szokásait értékelték, akiket 2006-2020-től 11,4 évig követtek figyelemmel. Azokkal az emberekkel összehasonlítva, akik nem ittak teát vagy kávét, azok, akik napi két-három csésze kávét, illetve 2-3 csésze teát ittak, 28%-kal alacsonyabb a demencia és 32%-kal alacsonyabb a szélütés kockázata.
Úgy tűnik, hogy a két ital kombinációja erősebb összefüggést mutatott, mint külön-külön az egyik vagy a másik fogyasztása.
A tanulmány csak megfigyeléses jellegű, és nem bizonyítja, hogy a kávé és tea fogyasztása ok-okozati jelleggel megelőzi a szélütést vagy a demenciát. De tudjuk, hogy mindkét ital polifenolokat tartalmaz, vagyis olyan növényi anyagokat, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladások leküzdésében.
Krónikus gyulladás
Mind az elbutulással, mind a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggést mutat. A másik gyengesége a tanulmánynak az önjelentéses módszer, amely nem feltétlenül tükrözi a hosszútávú valóságos szokásokat, továbbá a vizsgált BioBank adatbázis nem reprezentatív a teljes angol lakosságra.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!