Igaz vagy sem, hogy a főzött kávé erősebb?
A kávéról sok tévhit terjeng. Összegyűjtöttük!
1. tévhit: az instant kávé mesterséges
Az instant 100% valódi kávéból készül. Egy felmérésben megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduknak fogalma sincs, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Míg a pótkávé összetevői a gabonafélék, mint például a cikória – melynek íze hasonlít kissé a kávéra–lehetnek, addig az instant termékek 100% valódi kávéból készülnek.
Mégis csodaital a kávé?! Tudja meg, kattintson!
2. tévhit: az instant kávéban vannak adalékanyagok
Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá! Az instantról csak minden második megkérdezett tudja, hogy valódi kávébabból lefőzött kávéból készül. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készítik a granulátumot.
Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük a forró vizet. Így az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. "Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét." – mondja Tóth Tímea, dietetikus.
3. tévhit: a főzött kávé erősebb
Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé. A kutatásból kiderült, hogy hatvan százalék nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött társait. Mivel az instant egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre szeretnénk elkészíteni. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz.
Az instant kávé antioxidáns hatású polifenol tartalma sem tér el a főzött verziótól, sőt, jó hír, hogy a feketénkhez hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi két-három csésze akár instant, akár főzött kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.
4. tévhit: a kávé növeli a szívbetegségek kialakulását
A feketéhez sok tévhit kötődik, például, hogy csontritkulást okoz, hogy emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi egy-három csészével. Még a kismamáknak sem tiltott a kávézás; a magzat élénkségét szem előtt tartva egy-két kávé megengedett lehet ebben az időszakban is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!