Húsmentes töltött karalábé recept egyszerűen
Egy igazán ínyenc fogás, főleg azoknak, akik most vágnak bele a húsmentes életmódba.
Töltött karalábé
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 db karalábé
- 15 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 liter zöldségleves, 3 kockából
- 15 dkg hosszú szemű rizs
- 2 ek. olaj + a tepsihez
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 kk. fűszerpaprika
- 15 dkg füstölt sajt
A kapormártáshoz:
- 1 cs. friss kapor
- 3 dl tej
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. liszt
- 2 ek. tejföl
Elkészítés:
- A karalábét meghámozzuk, a levest nagyobb edényben felmelegítjük, és a karalábékat fedő alatt majdnem puhára főzzük benne (kb. 30 perc), majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
- A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, egy lábosban 1 evőkanál olajon lepirítjuk, majd felengedjük 5 dl vízzel, és készre főzzük.
- A gombát és a hagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Serpenyőben, a maradék olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, összeforgatjuk, 2-3 percet pirítjuk, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát is. Az elkészült gombás hagymához keverjük a főtt rizst.
- Egy tepsit kiolajozunk, majd a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megfőtt karalábék kalapkáit levágjuk, félretesszük, a gumók húsát kiskanállal kivájjuk, és az üregekbe töltjük a gombás rizst. Visszahelyezzük a kalapokat, majd kiolajozott tepsibe helyezzük, és megszórjuk a füstölt sajttal. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul (10-15 perc).
- A mártáshoz a kaprot finomra aprítjuk. A kivájt karalábédarabokat apróra vágjuk. serpenyőben, a felforrósítjuk az olajat, a lisztet megpirítjuk rajta, majd hozzáadjuk az apróra vágott karalábét, felöntjük a tejjel, sózzuk és összeforraljuk. Hozzákeverjük a tejfölt és a kaprot, és még egyet rottyantunk rajta. A töltött karalábéval kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra
A dietetikus tippje: A töltött ételek nagyon jól használhatók arra, hogy észrevétlenül növeljük a zöldségfogyasztásunkat. Ráadásul rengeteg termény elkészíthető ilyen módon, kóstoljuk meg a karalábé mellett padlizsánnal, tökkel, cukkinivel, kaliforniai paprikával, de akár paradicsommal is, idény szerint.
Mit eszik az ország? Szavazzon ön is!
A nagy gasztrofelmérés kampányunkban a magyarok kedvenc egészséges ételeit keressük. Szavazzon ön is, töltse ki a kérdőívet! Kattintson ide: >>>
Olvasta már?
- Vegetáriánus és várandós? Erre nagyon figyeljen oda!
- Ha vegetáriánus a férfi, romlik a termékenysége? Itt a válasz!
- Így segíthet szülőként, ha a gyereke vegetáriánus lett
- Ez az a diéta, ami segít, hogy könnyebben leadja a súlyfelesleget!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!