Ezeket látta már?

Húsmentes töltött karalábé recept egyszerűen

karalábé, töltött karalábé, vegetáriánus recept, recept

Egy igazán ínyenc fogás, főleg azoknak, akik most vágnak bele a húsmentes életmódba.

Töltött karalábé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 db karalábé 
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 liter zöldségleves, 3 kockából
  • 15 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 ek. olaj + a tepsihez
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 kk. fűszerpaprika
  • 15 dkg füstölt sajt

A kapormártáshoz:

  • 1 cs. friss kapor
  • 3 dl tej
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 ek. tejföl

Elkészítés:

  1. A karalábét meghámozzuk, a levest nagyobb edényben felmelegítjük, és a karalábékat fedő alatt majdnem puhára főzzük benne (kb. 30 perc), majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni. 
  2. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, egy lábosban 1 evőkanál olajon lepirítjuk, majd felengedjük 5 dl vízzel, és készre főzzük.
  3. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Serpenyőben, a maradék olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, összeforgatjuk, 2-3 percet pirítjuk, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát is. Az elkészült gombás hagymához keverjük a főtt rizst. 
  4. Egy tepsit kiolajozunk, majd a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megfőtt karalábék kalapkáit levágjuk, félretesszük, a gumók húsát kiskanállal kivájjuk, és az üregekbe töltjük a gombás rizst. Visszahelyezzük a kalapokat, majd kiolajozott tepsibe helyezzük, és megszórjuk a füstölt sajttal. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul (10-15 perc).
  5. A mártáshoz a kaprot finomra aprítjuk. A kivájt karalábédarabokat apróra vágjuk. serpenyőben, a felforrósítjuk az olajat, a lisztet megpirítjuk rajta, majd hozzáadjuk az apróra vágott karalábét, felöntjük a tejjel, sózzuk és összeforraljuk. Hozzákeverjük a tejfölt és a kaprot, és még egyet rottyantunk rajta. A töltött karalábéval kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra

A dietetikus tippje: A töltött ételek nagyon jól használhatók arra, hogy észrevétlenül növeljük a zöldségfogyasztásunkat. Ráadásul rengeteg termény elkészíthető ilyen módon, kóstoljuk meg a karalábé mellett padlizsánnal, tökkel, cukkinivel, kaliforniai paprikával, de akár paradicsommal is, idény szerint.

Mit eszik az ország? Szavazzon ön is!

A nagy gasztrofelmérés kampányunkban a magyarok kedvenc egészséges ételeit keressük. Szavazzon ön is, töltse ki a kérdőívet! Kattintson ide: >>>

https://fitt.miteszikazorszag.hu/ https://fitt.miteszikazorszag.hu/ Forrás: egeszsegkalauz.hu

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához