Ezeket látta már?

Gyümölcsfogyasztás terhesség alatt - vannak, amiket jobb ilyenkor kerülni

gyümölcs terhesség kerül mit ne

Tényleg vannak olyan gyümölcsök, amiket kerülni kell a várandósság alatt?

Azt tudjuk, hogy egyes élelmiszerek nem tesznek jót a kismamáknak. A nyers húsok, a nyers tojás vagy éppen a tengeri herkentyűk ilyenkor a kerülendők listájára vándorolnak, de sokan néhány gyümölcsöt is tiltólistára tesznek. Tényleg vannak olyan gyümölcsök, amiket kerülni kell a terhesség alatt?

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi specialista, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere van a segítségünkre.

Tényleg gond a gyümölcs?

A kérdés jogos, hiszen egyre több helyen lehet olvasni róla, hogy bizony a gyümölcsöket is csak odafigyeléssel szabad fogyasztani. De miért? Hiszen a vitaminokra nagyon nagy szükség van a terhesség alatt is és sokszor nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiséghez sem, mivel az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent. Nem véletlen, hogy ma már a WHO is javasolja a kismamáknak a megfelelő mikrotápanyag pótlást. Ezt nagyon jól megoldhatjuk terhesvitaminnal, de ehhez mindenképpen a trimeszterek igényeire igazított készítményre lesz szükségünk, mely a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is javulhat.

De akkor elég a terhesvitamin? Nem! Ez kiegészítés, ehhez mindenképpen kell a kiegyensúlyozott táplálkozás, annak támasza és tökéletesítője a terhesvitamin. Vagyis gyümölcsöket mindenképpen érdemes fogyasztani a terhesség alatt is. De akkor mire fel a tiltólista és mely gyümölcsöket érint?

Tilos! Tilos?

Az ananász, a papaya vagy a tamarind a bennük lévő egyes anyagok okán kerülhet tiltólistára, a babán a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt, az eper azért, mert földes lehet, stb. Látható, hogy igazán bármelyik gyümölcs kerülhetne tiltás alá, de körültekintéssel és néhány óvintézkedéssel - valamint persze mértékletes fogyasztással- egyik sem tilos (kivéve, ha valamelyikre allergiás a kismama).

- A gyümölcsfogyasztás biztonságossá tételének alapfeltétele az alapos mosás. Mosatlan gyümölcstől könnyek kaphatnak fertőzést, ami még normál esetben is nagyon kellemetlen, kismamáknál pedig komoly veszélyt jelenthet a magzatra is. Ha biztosra akartunk menni, akkor a mosást egy kis ecettel is megtoldhatjuk, a sav ugyanis tovább fokozza a biztonságunkat - mondja Ratkó Tünde a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere.

Az alapos mosás a földet is eltávolítja, így a toxoplazma fertőzés esélye is minimalizálható, illetve a szalmonella is elkerül minket. Azonban vannak olyan kórokozók, melyek más módokon támadnak, méghozzá a fagyasztott gyümölcsökben!

Fagyasztva?

A fagyasztás során a legtöbb kórokozó elpusztul, de sajnos olyan is akad szép számmal, aminek a -22°C meg sem kottyan. A listeria is ilyen, így pusztán a fagyasztás során nem fog elpusztulni (sok bogyós gyümölcsöt a fagyasztás előtt nem mosnak meg, mert nagyon nagy lenne a jégképződés, erre mindenképpen figyelni kell)! A fagyasztott gyümölcsök a nyár közeledtével egyre népszerűbbek lesznek, hiszen az italokat is hűsítik, sokan szeretik elszopogatni is őket. A kismamáknak azonban egyik sem ajánlott!

A fertőzések ellen a hőkezeléssel lehet a leghatékonyabban fellépni, ez 3-4 percnyi főzést, forrázást jelent. Figyelem! A hőkezelés nélküli gyümölcslevekkel is gond van, vagyis a pasztörizálatlan gyümölcslevek fogyasztását sem javasolják a kismamák számára!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Szabad terhesen szalámit enni? 6 tévhit a várandósságról

Szabad terhesen szalámit enni? 6 tévhit a várandósságról

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához