Fűszerek, amelyek segítik a gyógyulást
Sokan nem tudják, hogy súlyos betegségeket is megelőzhetnek – megfelelő fűszerek használatával. Összeszedtük, mi javasolt és mi nem az egyes betegségeknél?
Betegségmegelőzés fűszerekkel
A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést.
Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható.
A magas vérnyomás diétájában lényeges a sóbevitel csökkentése különböző fűszerek, például vasfű segítségével.
Gyomorfekélyes betegnél a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin, akár még a panaszokat is enyhítheti, gátolja a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését.
Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva a vastagbélrák kialakulásának az esélyét csökkenti. Kísérlet bizonyította, hogyha a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor "közös erővel" képesek meggátolni a tumor növekedését például a súlyosan immunhiányos nőstény egerekben is.
Még mindig vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, még mindig kevés adat áll rendelkezésre.
Milyen betegségnél, milyen fűszer nem javasolt?
Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata.
Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, például borsikafűvel. A fűszerpaprikának a használata pedig vesebetegek diétájában nem javasolt.
Emellett Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük a gyomorrák kialakulására.
Ismeri a fűszerek és a gyógynövények gyógyhatásait? Kattintson!
Antioxidáns fűszerek: feljavítják a hamburgerhúst is
Érdekes Li és munkatársainak kísérlete, amelynek során antioxidánsokban gazdag fűszerek keverékét (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, fokhagymapor, gyömbér, oregánó, paprika és rozmaring) hamburger húshoz adták.
A fűszerezett hús és a fűszerezetlen (kontroll) hús összehasonlításában a fűszeres hús fogyasztása után a plazmában az oxidatív stressz egyik biomarkerének (a malondialdehidnek) csökkenését figyelték meg.