Villámgyors, egészséges szaloncukor házilag: egyáltalán nem bonyolult!
Azoknak ajánlunk, akik szeretnének csinosak lenni karácsony után, a szilveszteri buliban is.
Készítsen idén saját kezüleg szaloncukrot datolyából! A datolya karotinoidokban, flavonoidokban és tanninokban gazdag gyümölcs. Kiváló rostforrás ami tulajdonsága segít megelőzni a székrekedést és segít a vércukorszint szabályozásában, megelőzve az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget, magas gyümölcscukor tartalmára, kalóriaértékére azonban oda kell figyelni.
Az alábbi táblázat 100 g száraz és friss datolya tápértékét tartalmazza
Tápanyagok | 100 g szárított datolya | 100 g friss datolya |
---|---|---|
Energia | 298 kalória | 147 kalória |
Szénhidrát | 67,3 g | 33,2 g |
Fehérjék | 2,5 g | 1,2 g |
Zsírok | 0,3 g | 0,1 g |
Rostok | 7,8 g | 3,8 g |
A vitamin | 8 mcg | 4 mcg |
karotinok | 47 mcg | 23 mcg |
B3 vitamin | 2 mg | 0,99 mg |
B9 vitamin | 13 mcg | 6,4 mcg |
C vitamin | 0 mg | 6,9 mg |
Kálium | 700 mg | 350 mg |
Kalcium | 50 mg | 25 mg |
Magnézium | 55 mg | 27 mg |
Foszfor | 42 mg | 21 mg |
Szaloncukor datolyából
Kiválóan használható cukor helyettesítésére használható sütemények, habok és sütemények elkészítéséhez - és, készíthetünk vele szaloncukrot is.
Hozzávalók
- 20 dkg magozott datolya
- 15 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé
Elkészítése:
- Fontos, hogy magozott datolyát használjunk vagy magozzuk ki, és olvasszuk fel a csokoládét alacsony hőmérsékleten.
- A masszát hűtsük le, amíg a csokoládé textúrája megfelelővé nem válik.
- A datolyákat mártsuk be a csokoládéba,
- majd hűvös helyen, például erkélyen pár perc alatt megdermednek.
- Az elkészült golyókat szép papírba csomagolhatjuk.
Összetettebb, de még mindig költséghatékony verzió:
Hozzávalók:
- 50 dkg aszalt datolya
- 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 reszelt citromhéj
- csipetnyi őrölt fahéj
Igazi karácsonyi hangulatú datolyás recept
Hozzávalók:
- 20 dkg dió
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg datolya
- 2 ek házi sárgabaracklekvár
- 1 reszelt narancshéj
- 1 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
Elkészítés:
Mindkét utóbbi recept esetében áztassuk be vízbe az aszalt gyümölcsöket, majd ha kissé megpuhultak, a többi alapanyaggal együtt tegyük őket a robotgépbe. Aprítás után a kapott masszából vizes kézzel készítsünk szaloncukor formájú golyókat. Még könnyebben formázhatjuk, ha egy kanál mézet is adunk hozzá.
A mazsola, datolya vagy aszalt barack helyett használhatunk aszalt meggyet, áfonyát, de akár aszalt mangót is, ha trópusi szaloncukorra vágyunk. A magvak esetén is variáljuk, vagy kombináljuk nyugodtan az ízeket. Remek alapanyag a mandula, a dió, a földimogyoró, a törökmogyoró, a makadámiadió és a pekándió is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!