Allergiás a parlagfűre? Ezek az ételek felerősíthetik a tüneteket
Ha allergiás a parlagfűre, ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket érdemes kerülnie.
A keresztallergia azt jelenti, hogy valamilyen étel elfogyasztása ugyanolyan vagy hasonló túlérzékenységi reakciót vált ki valakinél, mintha allergiát okozó pollen kerülne a szervezetébe. Mit tehetünk ellene?
A szénanáthások, pollenallergiában szenvedők ismerhetik a jelenséget: bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök elfogyasztása után kellemetlen kaparó érzést, viszketést érezhetnek a torkukban. Ez az úgynevezett keresztallergia, pontosabban orális allergia szindróma (OAS), aminek oka, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben olyan proteinek lehetnek, melyek nagyon hasonlítanak azokra a fehérjékre, melyek az allergiát kiváltó pollenekben is vannak. Ha ezek a szervezetünkbe kerülnek, az immunrendszerünk ugyanolyan (vagy legalábbis nagyon hasonló) túlérzékenységi reakcióval válaszolhat, mint az allergének estén.
Mit kell tudnia keresztallergiáról?
A keresztallergia meglepő módon valójában kontaktallergiának tekinthető, vagyis a szájban, szájpadláson vagy a száj körüli területen alakulnak ki az allergiás tünetek bizonyos ételek elfogyasztása után.
A legtöbb esetben nyers zöldségek, gyümölcsök a felelősek az allergiás reakcióért, az allergiát kiváltó proteinek ugyanis hő hatására általában megsemmisülnek, főtt vagy sült étel ritkán okoz keresztallergiát. A tünetek rendkívül gyorsan, közvetlenül a gyümölcs, zöldség elfogyasztása után alakulnak ki (természetesen előfordulhat az is, hogy csak egy-két órával evés után tapasztaljuk meg őket).
Mennyire veszélyes a keresztallergia?
A keresztallergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a száj, szájpadlás viszketése, fájdalma, esetleg égő vagy kaparó érzés is jelentkezhet. A száj vagy a száj körüli terület kipirosodhat, megduzzadhat. A szájon kívül érintheti az allergia a fület, az orcákat, az orrot, sőt a szemet is.
Az OAS viszonylag enyhe allergiának tekinthető, nagyon ritka, hogy valaki súlyos reakciót mutasson egy-egy gyümölcs vagy zöldség elfogyasztására. A legsúlyosabb esetekben a torok is megduzzadhat, légzési nehézségek vagy úgynevezett anafilaxiás sokk alakulhat ki.
Az orális allergia szindróma tünetei nemcsak azokban a hónapokban jelentkezhetnek, amikor az allergiát okozó pollenekkel találkozunk, hanem attól függetlenül is megtapasztalhatjuk ezeket. Előfordulhat az is, hogy 2 allergiás reakció "felerősíti" egymást.
Milyen zöldségeket, gyümölcsöket kerüljünk?
Az, hogy milyen gyümölcsök és zöldségek fogyasztása esetén jelentkezhetnek az orális allergia szindróma tünetei, a légúti allergiát kiváltó pollentől függ. Emellett természetesen az egyéni jellegzetességeket is figyelembe kell venni: van, aki csak egy-egy zöldségre, gyümölcsre allergiás, másnál több fajta is kiválthatja a reakciót. Attól is függhet, hogy hogyan reagál valaki az adott gyümölcsre vagy zöldségre, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben.
Mivel kezelhetjük a parlagfű allergia tüneteit? Kattintson tovább!
A parlagfűre allergiásaknál kellemetlen tüneteket válthatnak ki a következő zöldségek és gyümölcsök: sárga-, görög- és mézdinnye, banán, uborka, cukkini, articsóka, paprika, napraforgómag és a belőle készült olaj.
A fűfélék pollenjeire allergiásaknál OAS-t okozhat a füge, a dinnyefélék, a paradicsom, a narancs, a zeller és a barack. A nyírfa pollenjére allergiásak esetében érdemes óvatosnak lenni az almával, a körtével, a sárga- és őszibarackkal, a cseresznyével, a szilvával, a sárgarépával, a fehérrépával és pasztinákkal, a zellerrel, a fügével, az avokádóval, a paprikával, a burgonyával és az édesköménnyel.
Olvasta már?
- A parlagfű mérgező, véletlen se használja gyógynövényként
- Parlagfű allergia: először tapasztalja a tüneteket? Ezekre figyeljen
- Parlagfű allergiája van? Ez a módszer segíthet
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!