Mennyire biztonságos az air fryer? Így használja helyesen!
Rendben van, hogy népszerű, de mennyire egészséges és biztonságos?
Nem csoda, hogy óriási népszerűség övezi a légkeveréses sütőket, azaz az air fryereket, hiszen minimális zsiradékkal tökéletes ételeket lehet vele készíteni, ráadásul gyorsan. Az air fryerek tulajdonképpen mini légkeveréses sütők, mégis másképp működnek, mint a hagyományos sütők. Ennek oka pedig éppen a méretük: mivel kisebb térben kering a forró levegő, egyenletesebb és gyorsabb sütésre képes, mint a hagyományos, nagy légkeveréses sütő. Ma már számtalan air fryer recept közül lehet választani a neten a levesektől kezdve a sült húsokon át a süteményekig - a szakértők azonban óvatosságra intenek a receptválasztást, és a készülékhasználatot illetően is.
Egyes típusokkal voltak gondok
A consumernotice oldalán a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy óvatosabbnak kell lennünk az air fryer-ek használatakor. Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága például 2023. február 23-án visszahívást adott ki a Cosori légsütők első generációjánál. A gyártó mintegy 2 millió Cosori légsütőt hívott vissza, mert fenn állt a vestzélye, hogy a készülékben lévő hibás vezetékcsatlakozás túlmelegedik, a készülékek pedig megolvadhatnak, megéghetnek, túlmelegedhetnek, kigyulladhatnak, füstölhetnek.
A szakértők azt tanácsolták, biztos, ami biztos, ne használjunk a légkeveréses sütőket bizonyos ételek főzésére. Olvassa el az olajsütő használati útmutatóját, és ne hagyja a készüléket csatlakoztatva. A tésztás leveseseket, reszelt zöldséges fogásokat, szószban gazdag húsokat tanácsosabb hagyományos módon elkészíteni, ezek az ételek ugyanis nagyobb mennyiségű olajat, nedvességet tartalmazhatnak, és egy esetleges kábelszigetelési hiba miatt túlhevülhetnek a gépek.
Mivel a készülék gyorsan felmelegszik, és viszonylag hosszan megtartja a magas hőmérsékletet, ha nem figyelünk, könnyen túlsütött étel lehet a jutalmunk. Persze ez nem az eszközök hibája, ügyelni a hőmérsékletre, az időtartamra, vagy kihúzni a konnektorból a dugot, amikor már nem használjuk a gépet, ez mind a mi felelősségünk.
Az air fryer és a rák: van kapcsolat?
Bizonyos air fryer modellekben megtalálhatók olyan vegyi anyagok, mint a polifluorozott molekulák (ismertek "örökös vegyszerek" néven is) a kosár nem tapadó bevonatában. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy magas szintű kitettség a per- és polifluoroalkil vegyületeknek egészségügyi kockázatokkal járhat, beleértve a terméketlenséget, hormonális egyensúlyzavarokat és bizonyos ráktípusokat.
Kutatások összefüggésbe hozták már a magas szintű PFAS expozíciót a mellrákkal is. Ezek a vegyi anyagok beavatkoznak a test természetes hormonjainak termelésébe, kibocsátásába, szállításába és egyéb működésébe, amelyek a normális hormonális egyensúly fenntartásában játszanak szerepet.
Bár az air fryer használata a magas PFAS expozíció kockázatát jelentheti, a gyártók és táplálkozási szakemberek azt állítják, hogy az air fryerrel való főzésnek számos egészségügyi előnye van, hiszen az air fryerek csak töredékét használják fel annak az olajmennyiségnek, mint amit a hagyományos sütési technológiák igényelnek.
Mindent figyelembe véve, az air fryer rendeltetésszerű használata nem tekinthető rákkeltő tényezőnek, vagy veszélyforrásnak.
Előnyök, amit eddig az air fryer-ről tudunk
- A sütés, főzés, grillezés, pirítás mellett melegítésre is használhatjuk.
- A meleglevegős fritőzzel megőrizhető a ropogós állag.
- A készítendő ételek egyenletesen sülnek át.
- Az air fryerrel való főzés csökkentheti a táplálkozási transzzsírok mennyiségét, amelyek hozzájárulnak a "rossz" koleszterinhez.
- A felhasznált olaj- vagy zsiradék mennyisége jelentősen csökkenthető anélkül, hogy lemondanánk a sült ételek ropogós ízéről, állagáról.
- A konvekciós hő több tápanyagot is megőrizhet, mint a bőolajban sütés, ami egy egészségesebb étrendhez vezethet.
- Kevesebb rendetlenséggel jár a használata.
- Nem kell tartanunk az olajfoltoktól és a kellemetlen szagoktól.
Mire érdemes odafigyelni az air fryer használata során?
- Helyes elhelyezés: Az air fryert mindig sík, hőálló felületen helyezze el, és biztosítson körülötte elegendő helyet a levegő áramlásához. Soha ne használja zárt térben vagy könnyen éghető anyagok közelében.
- Túlmelegedés elkerülése: Az air fryerek hajlamosak felforrósodni, ezért hagyja kihűlni a készüléket két használat között. Ne próbálja azonnal újraindítani, különösen, ha hosszú ideig üzemelt.
- Ne zsúfolja túl a kosarat: Ha túl sok ételt helyez be egyszerre, az lelassíthatja a sütési folyamatot, és az ételek egyenletlenül sülhetnek meg. Az ételeket lazán helyezze el a kosárban, hogy a forró levegő könnyen áramolhasson körülöttük.
- Használjon hőálló edényeket és kiegészítőket: Ne tegyen be műanyag vagy nem hőálló anyagokat a készülékbe, mert azok elolvadhatnak vagy tüzet okozhatnak. Kizárólag hőálló szilikont vagy rozsdamentes acél kiegészítőket használjon.
- Óvatosan a tisztítással: A forrólevegős sütő kosarát és belső részeit óvatosan tisztítsa, hogy ne sértse meg a tapadásmentes bevonatot. A sérült bevonat káros lehet az egészségre, és az ételek is jobban odaéghetnek.
- Ne hagyja felügyelet nélkül: Bár a készülék biztonságos, mindig jó gyakorlat, hogy a használat során a közelben maradjon. Ha probléma adódna (pl. füst keletkezik), azonnal be tud avatkozni.
- Rendszeres karbantartás: Az air fryerek szűrője, ventillátora és más belső részei idővel elzsírosodhatnak. Kövesse a gyártói utasításokat a rendszeres karbantartáshoz, hogy elkerülje a zsíros lerakódások okozta túlmelegedést.
Ezekre figyelve biztonságosabban használhatja az air fryert, és hosszabb élettartamot biztosíthat a készüléknek.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Étolaj kisokos: melyik a legjobb növényi olaj?