Ezeket látta már?

A "só" folytatódik...!

The só must go on...! Komoly betegségeket előzhetünk meg, ha – a népmesével ellentétben – nem a sóhoz mérjük a szeretetünket.

Különösen fontos gyermekeinket a már kezdetektől a helyes só fogyasztásra nevelnünk, hiszen az első évek táplálkozása nagymértékben befolyásolja későbbi étkezési szokásainkat. Sajnos a hazánkban elrettentőek a statisztikák, az 1-3 éves gyerekek az ajánlott 500 mg nátrium mennyiség többszörösét fogyasztják el naponta. A túlzott egyik fő só fogyasztás oka az, hogy 1 éves kortól a kicsik ugyanazt az étrendet kapják, mint szüleik, holott ebben az időszakban a még fejlődő szervezet igényeihez kellene összeállítani az étkezéseket.

tojasos-etel-d00000D1931b3ba3ac0ba

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaszi kutatásából amellett, hogy a gyerekek harmada vashiányosan étkezik és túl sok cukrot fogyaszt, az is kiderült, hogy hazánkban a picik 1 és 3 éves kor között az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el

A túlzott só bevitel károsíthatja a kisgyermekek még fejletlen veséjét, és rossz hatással van vérnyomásukra is. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a túl sok só fogyasztása. A magas só bevitel a vérnyomásemelő hatástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás (hypertrophia) kockázatát.

Hasznos és segítő tudnivalók

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően. http://www.stopso.eu/

Útmutató lehet a tájékozódásban az OÉTI honlapján található táblázat, mely a hazai élelmiszerek sótartalmát tartalmazza. http://www.oeti.hu/download/adatok_weboldalra_2010_06_04.pdf

Az élelmiszerek konyhasó tartalmát úgy számolhatjuk ki, hogy címkéjükön található nátrium tartalmat 2,5-el megszorozzuk. A konyhasó napi ajánlott fogyasztási mennyisége gyerekeknek 1,2g, felnőtteknek pedig 5g.

A gyermekek számára készült élelmiszerek nátrium tartalma szabályozott, ezért azokat fogyaszthatják naponta többször is. A kicsik számára túl sós tejtermékek helyett érdemes a piciknek tejalapú gyermekitalt adni, hiszen amellett, hogy minden tápanyagot (növekedéshez szükséges fehérjék, vas, kalcium, magnézium, stb.) optimális mennyiségben tartalmaz, bele értve a nátriumot is.

Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy egy kicsi nem árthat, a válasz egyértelműen nem, ha sóról van szó. Mivel az élelmiszerek, amelyeket fogyasztunk, önmagukban is tartalmazzák a szervezetünk működéséhez szükséges nátriumot, ezért alapvetően semmilyen életkorban nem lenne szükségünk arra, hogy sózzuk ételeinket.

Sótlan tanácsok

- Só helyett használjunk zöldfűszereket

- Sós rágcsálni valók helyett adjunk natúr olajos magvakat, szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt

- Ízesített tejtermékek helyett adjunk natúr termékeket, tejalapú gyerekitalokat

- Sós felvágottak helyett natúr sonkát vegyünk

- Használjunk friss zöldségeket, az előre elkészített termékek nátrium tartalmát mindig ellenőrizzük!

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához