Migrén? Ezt egye, hogy kevesebbszer fájjon a feje!
Kiderült, hogy az ómega-3 zsírsavakban dús táplálkozás, vagyis a halas fogások előtérbe helyezése segíthet a migrénes rohamok számának és hosszának a csökkentésében.
A migrénes betegek már megtapasztalhatták, hogy egyes ételek vagy italok (alkohol, kakaó stb.) fogyasztása esetükben fejfájást produkálhat, így ezeknek az ételeknek a fogyasztását ők kerülik.
Nemrégiben kutatók vették górcső alá azt, hogy a különféle diétáknak milyen hatása van a migrénes rohamok gyakoriságára és hosszára. Konkrétan, azt vizsgálták meg egy klinikai vizsgálatban, hogy minek kellene ideális esetben az étlapon szerepelnie ahhoz, hogy ritkábban fájjon a fej.
Ha migrén, akkor kulcsszerepben az ómega-zsírsavak
Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amikhez a szervezet a táplálkozás révén jut hozzá, lényeges szerepet játszanak a fájdalom, így a migrénes fájdalom kialakulásában. Míg egyes, az ómega-6 zsírsavakból keletkező vegyületek (bizonyos prosztaglandinok és leukotriének) a fájdalom kiváltásáért felelősek, addig más, elsősorban az ómega-3 zsírsavakból keletkező zsírsav-származékok fájdalomcsillapító hatásúak. Feltételezhető tehát, hogy az ómega-3 zsírsavak fogyasztása hosszú távon hozzájárulhat a fájdalommal járó folyamatok háttérbe szorításához és a migrénes rohamok gyakoriságának és erősségének a redukálásához.
Szemre is jó: ezért szedjék idősek az omega-3 zsírsavat - kattintson!
Néhány hét után már hatásos lehet a migrén-ellenes diéta
Amerikai Egyesült Államokbeli kutatók több intézet együttműködésével és 182 migrénes páciens bevonásával azt vizsgálták, hogy miként hat az ómega-3, illetve az ómega-6 zsírsavakban dús táplálkozás a migrénesek állapotára.
A betegek egy csoportja 16 héten át naponta legalább 1,5 gramm ómega-3 zsírsavat (elsősorban eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) fogyasztott, miközben az ómega-6 zsírsavak bevitele a napi kalóriaigény 6 %-át tette ki.
A betegek második csoportja szintén emelt mennyiségben fogyasztott ómega-3 zsírsavakat (minimum 1,5 g/nap), miközben az ómega-6 zsírsavak fogyasztását erősen visszafogták, így ez utóbbi csak a napi kalóriabevitel kevesebb, mint 1,8 %-át tette ki.
A betegek harmadik csoportja szolgált kontroll-csoportként; ők nem dúsították ómega-3 zsírsavakban dús ételekkel a táplálkozásukat.
Minél több az ómega-3, annál kevesebb a migrénes fejfájás
Az első és második csoportba sorolt betegeknél, akik az ómega-3-zsírsavakat emelt mennyiségben fogyasztották, kevesebb fejfájásos roham lépett fel, mint a kontroll-csoportba tartozóknál. Az ómega-3 zsírsavak „számlájára” írható előnyként az is, hogy amennyiben mégis felléptek migrénes rohamok, azok rövidebb ideig tartottak.
A kontrollcsoportba soroltak, azaz a „hagyományosan” táplálkozók, havi átlagban 13,2 fejfájásos napról számoltak be. Ezzel szemben az első csoportban havi 2, míg a második csoportban havi 4 alkalommal kevesebb migrénes fejfájásos epizódról tájékoztattak a betegek. Míg a kontroll-csoportban egy fejfájásos epizód hossza átlagosan 4,9 óra volt, addig az az első csoportban 3,6, míg a második csoportban 3,2 órára csökkent. A vizsgálat eredményei tehát arra mutatnak rá, hogy az ómega-3 zsírsavak fogyasztása, különösen akkor, ha az az ómega-6 zsírsavak fogyasztásának a visszafogásával társul, kedvező hatású.
Migrén, fejfájás ellen ezek a legjobb gyógynövények - olvasson tovább!
Recept: több ómega-3, kevesebb ómega-6
Lényeges tudni, hogy az előnyös élettani hatású ómega-3 zsírsavak legfőbb táplálkozásbeli forrását a mélytengeri halak jelentik. Sajnálatos módon a halaknak és a halkészítményeknek a fogyasztása Magyarországon - európai összehasonlításban is - igencsak alacsony. Amennyiben ezek a halak heti 2-3 alkalommal szerepelnének a tányéron, akkor lehetne számítani arra, hogy a migrénes rohamok száma havonta 2-4 alkalommal kevesebb lenne.
Az ómega-6 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a különféle növényi olajokban fordulnak elő, így például a napraforgó vagy a pálmaolajban éppen úgy, mint a kukoricaolajban vagy a repceolajban. Mint látható, ezeknek a fogyasztását sem árt mérsékelni, ha a cél a migrénes rohamok számának és gyakoriságának a redukálása.
A fejfájás okai meglepőek is lehetnek - kattintson tovább!
Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész
Forrás:
Migräne: Diät mit Omega-3-Fettsäuren senkt Kopfschmerzhäufigkeit... (aerzteblatt.de)