Ezzel a módszerrel győzhetjük le a sós ételek iránti vágyunkat!
Sokan éreznek gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek után sóvárognak.
Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, pedig a sós élelmiszerek káros hatásai jelentősek. Sokszor, ha szomorúság vagy negatív érzelmi hatás ér minket, ösztönösen valamilyen ropogtatni való után kutatunk, vagy egy fárasztó munkanap után este elfogyasztunk egy pizzát, mert azt gondoljuk, ez még belefér.
De a hosszú távú "kilengések" következményeként, ártunk a szervezetünknek. A sós ételek fogyasztásával megváltozik a test só- és vízháztartása, a visszamaradt folyadék mennyisége a normálisnál jobban megdolgoztatja a szívet.
A magas sótartalmú táplálkozás magas vérnyomás kialakulásához vezet, amely növeli a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a stroke kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell találnunk a nassolás iránt vágyunk okait.
Mi okozhatja a túlzott vágyat?
- A sós termékek iránti vonzalom részben a korábban megszokott étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési szokásait, vagy ha a családban kedvelnek sós élelmiszereket, amiből túl gyakran fogyasztanak (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), ezek formálják az ízvilágot;
- Vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé terelik a vágyat, és vannak olyanok, amelyek a sós ízek felé;
- A sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból az önállóság, a határozottság és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.
Nem csak az édesség veszélyes
A sós nassolnivalók - akárcsak az édességek utáni sóvárgás - dopamint szabadítanak fel az agyban, amelytől jobban érezzük magunkat, kellemesebb a közérzetünk. De magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.
Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon az egészségünkre ható káros következményeit is. A sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is, ezért a súlygyarapodás mellett olyan problémákat okozhatnak, mint :
- Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését;
- Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben;
- Magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást;
- Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A só egyben étvágyfokozó is, ami túlzott élelmiszer-fogyasztáshoz és hízáshoz vezet. A következő 4 tippet adjuk, hogyan álljunk ellen.
1. Elegendő hús, hal vagy tojás fogyasztása étkezésenként
Ezek az élelmiszerek zöldségekkel kombinálva kielégítik a sós íz iránti vágyat. Szénhidráttartalmuk nem számottevő és főként glikogén formájában van jelen az izomzatban. Gazdagok fehérjékben, amelyek telítettségérzést biztosítanak. A húsok, a halak, valamint a tojás fő fehérjeforrásainknak számítanak. A halak zsírtartalma kisebb és kedvezőbb összetételű, mint a húsoké, mivel nagyobb bennük a jótékony omega-3 zsírsavak aránya (főleg a tengeri halakban). Minden étkezés alkalmával fogyasszunk belőlük a napszakhoz igazított mennyiségben.
2. Megfelelő időpontokban étkezzünk
Ha valóban sóvárgunk a sós étel után, hozzuk előre a vacsorát, délután 5-6 óráig fejezzük be a napi étkezést. Így csillapítjuk az evési vágyat, miközben elkerüljük pl. a nassolás miatti bűntudat érzését. Ez azért is jó időpont az esti étkezésre, mert tehermentesítjük a szervezetünket lefekvés előtt.
Ha mégis előfordul, hogy a vacsorát követően is éhséget érzünk, nem feltétlenül az a megoldás, hogy korgó gyomorral feküdjünk le. Fogyasszunk el pár kis adag ételt. Ez lehet pl. a natúr joghurt, túró kevés mézzel és szárított gyümölcsökkel, olajos magvak, alma szeletek, vékony szelet sovány sajt fél szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.
3. Találjunk okot az elégedettségre
A sós iránti vágy könnyebben jelentkezik, ha pszichikailag nem érezzük jól magunkat. Vonjuk a figyelmünket az evési kényszerről, keressük olyan elfoglaltságot, amely kreatív, vagy egyszerűen csak leköti a figyelmünket. Nagyon jó ötlet például az esti séta.
4. A rendszeres sport is fontos
A sporttevékenység lendületet, energiát ad, és elősegíti a magabiztosságot, ami csökkenti a nassolás iránti vágyat. Olyan hatóanyagokat szabadít fel a testben, melyek felülkerekednek a szorongáson, javítják a hangulatot, enyhítik a depressziós tüneteket. A mozgás javítja a vérkeringést és lassítja az öregedési folyamatokat. Mindenki keresse meg a magához legjobban illő sportágat, hogy öröme legyen benne. Mindegy melyiket választja, a lényeg a rendszeresség és a lelkesedés.
Összegezve
- A sós ételek fogyasztása káros hatásokkal járhat, mint például magas vérnyomás vagy súlygyarapodás.
- Az élelmiszerek zöldségekkel kombinálva kielégíthetik a sós íz iránti vágyat.
- Az éhség csillapítása és a sós ételek utáni vágy csökkentése az étkezések időzítésével és kis adagok fogyasztásával érhető el.
- A sporttevékenység segít a hangulat javításában, csökkenti a stresszt és az evési kényszert.
Olvasta már?
- 50 felett ezeket az étkezési szabályokat tartsa be!
- Pink ételekkel ön is támogathatja a mellrák elleni küzdelmet
- Ha így emelkedik meg a vérnyomása, forduljon kardiológushoz!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!