Így pörgesse fel az agyát egészséges táplálékokkal!
Az agy jobb működése érdekében iktassunk be az étkezésünkbe néhány hasznos memórianövelőt. Mutatjuk, melyek ezek.
A koffein az éberség záloga
Nincs igazi módszer vagy csodafegyver, ami növeli az IQ-t vagy okosabbá tesz bárkit is, de bizonyos anyagok, mint például a koffein, energetizál és segíti a hatékonyabb koncentrációt. Kávéban, csokoládéban, de a gyógyszerekben lévő koffein is egy ideig éberen tartja fogyasztóját, bár ez a hatás csak rövid távú. A túlzásba vitt koffeinfogyasztás viszont inkább felpörget, így idegessé, ingerlékenyebbé is tehet.
A cukor felpörget
A cukor az agy preferált energiaforrása. Természetesen nem a fehér cukor, hanem a glükóz (szőlőcukor), amely olyan fő energiaforrás, melyet testünk rugalmasan tud hasznosítani. Ezért, ha édeset fogyasztunk, rövid távon fellendíti a gondolkodást, a mentális képességeket, de a túl nagy mennyiség rontja a memóriát.
A reggeli üzemanyag az agynak
Tanulmányok kimutatták, hogy reggeli javítja a rövid távú memóriát és a figyelmet. Azok a diákok, akik fogyasztanak reggelit, jobban teljesítenek, mint azok, akik kihagyják a reggeli étkezést. A top élelmiszerek listáján a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek és gyümölcsök találhatóak. A kutatók azt is megállapították, hogy reggel nem szabad sokat enni, mert a magas kalória tartalmú ételek megakadályozzák a koncentrációt.
A hal valóban jót tesz
A hal nagyszerű fehérje forrás, ami lendületet ad az agynak. Gazdag ómega-3 zsírsavban, amely kulcsfontosságú az agy egészségéhez, mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak. Jelentősen támogatja az agy teljesítményét: az az étrend, amelyben sokat található, összefüggésbe hozható az alacsonyabb demencia és a stroke kockázatával, emellett lassabb a mentális hanyatlás is. Fontos szerepet játszik a memória javításában, különösen, az öregedésnél.
Diót és csokoládé naponta
A diófélék és magvak remek antioxidáns és E-vitamin források. Tanulmányok szerint csökkenti a kognitív hanyatlást, ami legtöbbször az idősödéssel jár. Az étcsokoládé is erős antioxidáns és természetes stimulánsokat tartalmaz, hasonlóan a koffeinhez, ezzel fokozva a jobb összpontosítást. Naponta egy marék dió és kevés étcsokoládé nem árt, ráadásul minimális a kalória, zsír és cukor tartalmuk.
Fogyasszon avokádót és teljes kiőrlésű gabonát
A testben minden szerv függ a vér áramlásától, különösen a szív és az agy. Az étrend, amely gazdag a teljes kiőrlésű gabonákban és gyümölcsökben - mint például az avokádó -, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és a rossz koleszterin (LDL) szintjét. Ez csökkenti a kockázatát az érszűkületnek és növeli a vér áramlását.
A teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzájárulnak az élelmi rost és E-vitamin bevitelhez. Bár az avokádó zsíros, ez egyszeresen telítetlen zsír, amely segít az egészséges véráramlást.
Áfonya: szuper tápláló
Kutatások azt mutatják, hogy a fekete áfonya megvédi az agyat a szabad gyökök által okozott károktól és csökkentheti a hatását korral kapcsolatos betegségeknek, mint például az Alzheimer-kór vagy a demencia. Tanulmányok azt mutatják, hogy az áfonyában gazdag étrend javítja a tanulási képességet és az izomműködést.
Az egészséges étrend előnyei
Ha az étrendből hiányoznak alapvető tápanyagok, a koncentrációs képesség csökken. A túl sok és a túl kevés is zavarja az összpontosítást. A nehéz ételek fáradékonnyá tesznek, ha pedig kevés kalóriát fogyasztunk, az éhségrohamokat okoz. Törekedjünk kiegyensúlyozott étrendre, ami tartalmazza a szervezetünknek szükséges tápanyagokat.
Vitaminok és ásványi anyagok
Az agy teljesítményét növelő kiegészítők, mint a B-, C-, E-vitaminok, béta-karotin, és a magnézium, hasznosak, de a pótlás csak azoknak szükséges, akiknek az étrendjéből ezek hiányoznak. Ajánlott még kipróbálni a ginzeng, ginkgo biloba tartalmú étrend-kiegészítőket, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és más gyógynövény kombinálva elősegítik az agy hatékony működését.
A kiegyensúlyozott étkezés mellett, a szakértők még azt tanácsolják, hogy fontos az éjszakai alvás mennyisége és minősége, figyeljen a folyadékbevitelre, ezáltal a hidratáltságra, a mozgás segít élesíteni a gondolkodást. Ha csak teheti meditáljon többször és iktasson be pihenő időket.
Ezeknél a betegségeknél figyeljen az arányokra
- Cukorbetegség esetén a magas glikémiás indexű szénhidrátok bevitelét csökkenteni kell, a cukrot pedig el kell hagyni. Az étkezési gyakoriságnak és a szénhidráttartalomnak az alkalmazott antidiabetikus terápiával kell harmonizálnia.
- Magasvérnyomás (hipertónia) esetén a sóbevitel jelentős csökkentése (< 3 g/nap), az alkoholfogyasztás mellőzése szükséges, javasolt a DASH-diéta (nagyon bőséges zöldség és gyümölcs, csak sovány tej és tejtermékek fogyasztása, a telített zsírsavak csökkentése).
- Túlsúly és elhízás esetén az energiabevitel jelentős visszafogása szükséges, az életmód és a testtömeg alapján számított energiaszükségletnél napi 500-1000 kcal-val kevesebbre. Kezdetben a szokásos ételadagok csökkentése is elég lehet, de fontos a gyakori étkezés. A zsiradék- és cukorbevitel jelentős mérséklése, a nagy energiasűrűségű, nagy glikémiás indexű élelmiszerek kerülése, az alkoholfogyasztás korlátozása szükséges.
- Dyslipidaemiák (zsíranyagcsere-zavarok) esetén a cél az alacsonyabb terápiás lipidérték elérése (LDL-chol. < 2,5 mmol/l, összes chol. < 4,5 mmol/l), a telített és a transzzsírsavak aránya még nagyobb mértékben, a koleszterin napi bevitele 200 mg alá csökkentendő, telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekkel pótolva.
Olvasta már?
- Ezek a narancs jótékony élettani hatásai: meglepően sok dologra képes
- Táplálásterápia: óriási a jelentősége, ennyi minden múlik rajta
- Szorongás és idegesség: a glutén is okozhatja
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!