Ezeket látta már?

Rákkeltőek lehetnek az egészségesnek hitt zöldségchips-ek

rákkeltő zöldség chips tanulmány

A zöldségchips-ek veszélyeire hívja fel a figyelmet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság.

Az utóbbi években egyre több figyelem irányul a különféle chips-ekben található káros anyagokra, különösen az akrilamidra, amelyet több kutatás is összefüggésbe hozott a megnövekedett rákkockázattal. A legfrissebb tanulmányok rámutattak arra, hogy nemcsak a klasszikus burgonyachip-sek jelenthetnek problémát, hanem az egészségesebb alternatívaként reklámozott zöldségchips-ek is.

Mi az akrilamid és miért veszélyes?

Az akrilamid egy olyan vegyület, amely magas hőmérsékleten (120 C-fok felett), szénhidrátokban gazdag élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik. Ide tartozik például a sütés és a pirítás is, tehát a chips-ek készítési módja szinte mindig magában hordozza ennek a vegyületnek a keletkezését. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az akrilamid fokozhatja bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét. 2015 óta potenciálisan rákkeltőnek minősítette az anyagot .

Az egészségesebbnek hitt zöldségchips-ek sem biztonságosak

Egy német vizsgálat kimutatta, hogy a zöldségchips-ek - amelyeket gyakran egészségesebb alternatívaként választanak- , akár hétszer annyi akrilamidot is tartalmazhatnak, mint a hagyományos burgonyachips-ek. A zöldségchips-ek esetében, mivel általában különböző gyökérzöldségekből, például répából, céklából vagy paszternákból készülnek, a feldolgozás során kialakuló akrilamidszint gyakran magasabb. Ez azért is aggasztó, mert a zöldségchips-et sokan egészségesebb nassolnivalónak gondolják, így nagyobb mennyiséget is fogyaszthatnak belőlük.

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet adatai alapján a Rizikométer Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint az EU-ban a burgonyachipsek esetében megállapított akrilamid határérték 750 μg/kg.

A vizsgálatok szerint a tesztek során elemzett burgonyachips 190 μg/kg akrilamidot tartalmazott, míg a zöldségchips meglepően magas, 1430 μg/kg akrilamidszintet mutatott.

Mit tehetünk a kockázat csökkentése érdekében?

Fontos, hogy tudatosabban válasszunk chips-eket, és ha tehetjük, minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Az akrilamid szintje csökkenthető, ha nem sütünk túl magas hőmérsékleten vagy túl hosszú ideig, és ha figyelünk arra, hogy az ételek ne piruljanak túl barnára. Otthon készített változatok esetében a sütési hőmérséklet kontrollálása is sokat segíthet.

Bár a chipsfogyasztás önmagában még nem jelent közvetlen és azonnali egészségügyi veszélyt, a hosszú távú és nagy mennyiségű bevitele növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Érdemes tehát mértékletesen élvezni ezeket a finomságokat, és időnként más, kevésbé feldolgozott alternatívák után nézni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Esti nassolás: ezeket a finomságokat nyugodtan fogyaszthatja!

Esti nassolás: ezeket a finomságokat nyugodtan fogyaszthatja!

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

akrilamid

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához