Ezeket látta már?

Zab és cöliákia: együk vagy ne együk?

Betegségek
2017. május 18. 12:49
Módosítva: 2017. május 18. 17:59
kenyerfelek

A cöliákiát a köztudatban lisztérzékenységként ismerjük, ugyanakkor ez manapság már elavult megnevezésnek számít, hiszen érzékenységet nem kifejezetten csak a búzaliszt okozhat. Ez a vékonybelet érintő autoimmun betegség jelenleg nem gyógyítható, ugyanakkor diétával jól kezelhető.

Az immunológiai módszereknek köszönhetőenhamar kimutatható a cöliákia, és minden századik embernél be is igazolódik a betegség gyanúja. Szerencsére már az is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy a cöliákiások számára tilos a glutén fogyasztása, úgy mint a búza, árpa vagy rozs. De mi a helyzet a zabbal? Ez a kérdés ugyanis nem csak a betegeket, de a szakembereket is megosztja.

Gluténmentes élelmiszer is okozhat tünetet?

Alapvetően a zab nem tartalmaz olyan anyagot, amely az erre hajlamos embereknél immunérzékenységet produkálna, ugyanakkor a gasztroenterológusok szerint gyakran más gluténnal, például búzával szennyezett. Hiába mutatták ki, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gluténmentes zab nem tartalmaz káros szennyezőanyagokat, mégis megoszlik a vélemény arról, hogy helyes-e ezeknek a fogyasztása, hiszen a korábban sokszor ajánlott gluténmentes változat is okozott káros mellékhatásokat.

Zablisztből készült termékeket a cöliákiás betegek is fogyaszthatnak, de csak ha más gluténnal - például búzával - nem szennyezett. 

Zablisztből készült termékeket a cöliákiás betegek is fogyaszthatnak, de csak ha más gluténnal - például búzával - nem szennyezett. 

Forrás: EgészségKalauz


Tanulmány: nincs negatív hatása a gluténmentes zabnak

A vita okán Dr. María Inés Pinto-Sanchez, kanadai gasztroenterológus és csapata kezdett el vizsgálódni. A metaanalízis során a kutatók összesen több mint 600 cöliákiás betegnél keresték, hogy van-e bármilyen negatív élettani hatása a gluténmentes zabnak ezekre az emberekre, úgy mint gyomor- és bélrendszeri tünetek, puffadás, hasmenés, növekedik-e a vér glutén ellenanyagainak szintje és károsodik-e a bélcsatorna. Az eredmény épp ezért is meglepő, hiszen azt találták, hogy semmilyen negatív étkezésre gyakorolt hatása nincs a gluténmentes zabnak. Pinto-Sanchez szerint azonban a korábbi tanulmányok minősége megkérdőjelezhető, gyakran hibásak is, így szerinte az egyik legfontosabb első lépés a megfelelő tudományos háttér megalapozása.

Ezek a leggyakoribb tévhitek a gluténről, olvasson tovább!

A vérvizsgálat a biztos

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy továbbra is biztonságos cöliákiások számára a zab fogyasztása, ugyanakkor a jelenlegi ismereteink tekintetében mégis óvatosságra int és arra figyelmeztet, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal is. Egyszerű vérvizsgálattal is igazolható ugyanis, hogy reagál-e szervezetünk az ételre vagy sem. A vérvizsgálatot ugyanakkor abban az esetben is ajánlják, ha a családunkban előfordul bármilyen szintű gluténérzékenység. Ilyenkor a szűrővizsgálatot nem elég egyszer, hanem bizonyos időközönként érdemes megismételni.

Forrás: livescience.com

glutenerzekeny.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# étel intolerancia # gyomorbetegségek # lisztérzékenység

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés