Ezeket látta már?

Dializált betegek figyelem! Étrendi tanácsok, hasznos tudnivalók

dialízis kezelés vese étrend

Mire figyeljünk oda dialízis után, mi a legmegfelelőbb energiaforrás ezután?

A szénhidrátok jelentik szervezete számára a legfontosabb energiaforrást. Fő funkciójuk az energia tárolása a szervezetben. Bizonyos szénhidrátok, mint például a cukorban található szénhidrátok gyorsan felszívódnak. Mások, az összetettebb szénhidrátok hosszabb idő alatt bomlanak le, így hosszabb időn át biztosítanak energiát. Ezek megtalálhatóak a tésztában, rizsben vagy barna kenyérben.

A világ számos részén a zsírt nem megfelelő energiaforrásnak tekintik. A valóságban azonban ez az egyik leghatékonyabb. A zsírnak egyéb fontos szerepe is van: segít az egészséges sejtek felépítésében, illetve képessé tesz bennünket a vitaminok felvételére. A legjobb és leginkább szívbarát zsírforrást a tejtermékek, a zsíros halak és az olajok jelentik az Ön számára. Ha nehezére esik hízni, ne mellőzze a zsírban gazdag ételeket, vagy próbáljon meg kissé több olajat adni az ételeihez. A fehérjék jelentik a másik energiaforrást. Mivel a sejtek igen fontos részét képezik, létfontosságúak a táplálkozásunkban. A fehérjék a húsban, halban, tojásban, tejtermékben és burgonyában találhatók

A dialízis kezelés kezdetével megváltozik az étrenddel elfogyasztható fehérje mennyisége is

Az ezt megelőző időszakhoz képest ez a mennyiség a duplájára nő. Testsúlykilogrammonként 1,2 - 1,5 g lehet. A fehérjék legalább 50%-a (fele) állati eredetű kell, hogy legyen.

A diéta alapelvei a dialízis kezelés idején:

  1. A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.
  2. Bőséges kalória bevitel 40 kcal/tskg.
  3. Korlátozott folyadékfelvétel.
  4. Sófogyasztás (Na bevitel) minimális.

Tápanyagok, ásványi anyagok:

  • Kálium max. 2000 mg/nap.
  • Foszfor max. 1000 mg/nap.

Az ételeket ne tartósított élelmiszerekből készítsük, mivel ezek a tartósítási eljárások miatt nagyon magas, nátrium- illetve sótartalommal rendelkeznek.(Pl. téli szalámi, füstölt húsok.) Részesítsük előnyben inkább a frissen elkészített ételeket, illetve azokat, amelyeket nem Na-tartalmú ízesítőkkel készítettek.

A testsúly figyelembevételével meghatározott fehérjemennyiség elfogyasztása nagyon fontos.

Hiányos táplálkozás esetén a szervezet saját fehérjéit bontja le, aminek tünetei:

  • fáradékonyság,
  • gyengeség,
  • vérszegénység,
  • általános rossz közérzet.

Milyen alapanyagokból állítsuk össze a napi menünket?

  • Fehérjeforrások: tojás, húsok, tej, tejtermékek.
  • Tojás: bármilyen formában fogyasztható.
  • Húsok: sertéshús, marhahús, csirke. A hal jelentős foszfortartalma miatt kisebb mennyiségben.
  • Húskészítmények: gépsonka, diétás húskészítmények. Nem ajánlottak: téli szalámi, turista, konzerváruk.
  • Tej: a napi megengedett értékeken belül.
  • Tejtermékek: tejföl, túró, kefir, a megengedett mennyiségen belül. A tejszín jelentős kalóriabevitelt is eredményez.
  • Sajtok: főleg ízesítésre használhatók, mert a foszfortartalmuk igen magas.
  • Pékáruk: a meghatározott tápanyag mennyiségen belül fogyasztható. Nem ajánlott a sózott termékek fogyasztása, például perec.
  • Zsírok: jelentős kalóriabevitelt jelentenek. A szalonnafélék közül a nem sózott és nem füstölt fogyasztható.

Kalóriabevitel

A naponta szükséges kalóriamennyiség 40 kcal/tskg. Elmek bevitele legalább olyan fontos, mint a fehérjebevitel. Jelentős kalóriaforrás a zsírokon kívül a cukor. Cukorka formájában megengedett, de a csokoládék, valamint édesség gyanánt is fogyasztott mogyoró a magas kálium és foszfortartalma miatt TILOS!

  • Folvadékfelvétel: a vese működésének hibája, vagy hiánya miatt a bevitt folyadék kiválasztása nem történik meg, a szervezetben a két dialízis közötti időszakban felszaporodik, jelentős lesz a súlygyarapodás. Ennek elkerülése érdekében a bevitt folyadék mennyiségét csökkenteni kell. A naponta bevihető folyadék mennyisége is. Igyekezni kell az értéktelen folyadékmennyiséget a lehető legkevesebbre csökkenteni. A nagy pohár víz helyett inkább egy citromlével ízesített jégkockát szopogasson el.
  • A sómennyiség: az étkezés során felhasznált nyersanyagok bizonyos mennyiségben tartalmaznak nátriumot. Igyekezni kell, hogy a nyersanyagok kiválasztásával és megfelelő konyhatechnikai alkalmazásával a só hozzáadása szükségtelen legyen. Az ételek élvezeti értéke így is megfelelő lesz. A sót helyettesítő ízesítő anyagokkal javítható az ételek íze.
  • Alkalmazható ízesítők: petrezselyemzöld, zellerzöld, paprikapor, kis mennyiségben bors, majoránna, babérlevél, szerecsendió, gyömbér, fűszerkeverék, amelyek sót nem tar talmaznak.
  • Édes ízeknél: citromlé, citrom héj, vanília, ánizs.
  • Tápanyagok, ásványi anyagok: az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. Naponta elfogyasztható kálium max. 2000 mg, foszfor max. 1000 mg

Fontos, de aránylag magas káliumtartalmú nyersanyagok a zöldfőzelékek és gyümölcsök. A főzelékfélék káliumtartalma jelentősen csökkenthető, ha felhasználás előtt áztatjuk, vagy az első főzővizet leöntjük, majd a főzést tiszta, friss vízben folytatjuk. A száraz főzelékfélék fogyasztása a magas káliumtartalom miatt nem ajánlott.

Foszfor: az elfogyasztható mennyiség pontos betartása nagyon fontos, mert ellenkező esetben a csontokban elváltozások következhetnek be. Legnagyobb foszfortartalmú ételek közé tartoznak a már említett sajtok, és nagyobb mennyiségben a liszt és a lisztes áruk. A szervezetbe bevitt foszfor egy részét megköthetjük, és nem szívódik fel olyan módon, ha a napi étrendbe magas rosttartalmú ételeket is iktattunk. Magas rosttartalmú például a búzakorpa, amiből naponta 2 evőkanál mennyiség fogyasztása jó hatású.

Így étkezzen, ha úton van

Ha utazik, vagy több órára elmegy otthonról, csomagoljon megfelelő ennivalót. A magas kalória tartalmú harapnivalók, például a tojásos, vagy sonkás szendvicsek kiválóan kiegészítik a napi három főétkezést. Ez a dialízis napokon is ajánlott – próbáljon meg elfogyasztani egy szendvicset a kezelés első órájában. Ne feledje:

  • szervezete működéséhez energiára van szüksége
  • napi 3 kiadós főétkezés és 2 kiegészítő étkezés
  • a fizikai aktivitás növeli energia szükségletét
  • ne mellőzze a zsíros ételeket, ha híznia kell
  • próbáljon aktív maradni, töltsön időt a friss levegőn, és maradjon pozitív, őrizze meg a jó kedélyét

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Kezeletlen vesebetegség: ilyen végzetes következményei is lehetnek

Kezeletlen vesebetegség: ilyen végzetes következményei is lehetnek

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához