Dializált betegek figyelem! Étrendi tanácsok, hasznos tudnivalók
Mire figyeljünk oda dialízis után? A dialízis kezelés kezdetével megváltozik az étrenddel elfogyasztható fehérje mennyisége is. Az ezt megelőző időszakhoz képest ez a mennyiség a duplájára nő.
Testsúlykilogrammonként 1,2 - 1,5 g lehet. A fehérjék legalább 50%-a (fele) állati eredetű kell, hogy legyen.
A diéta alapelvei a dialízis kezelés idején:
- A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.
- Bőséges kalória bevitel 40 kcal/tskg.
- Korlátozott folyadékfelvétel.
Korlátozott folyadékfelvétel.
Sófogyasztás (Na bevitel) minimális.
Tápanyagok, ásványi anyagok:
Kálium max. 2000 mg/nap.
Foszfor max. 1000 mg/nap.
Az elfogyasztásra kerülő ételek ne legyenek tartósított élelmiszerekből készítve, mivel ezek a tartósítás miatt nagyon magas, Na- illetve sótartalommal rendelkeznek. Pl. téli szalámi, füstölt húsok. Ezért inkább frissen elkészített ételeket kell fogyasztani, amit nem Na-tartalmú ízesítőkkel készítettek.
A testsúly figyelembevételével meghatározott fehérjemennyiség elfogyasztása nagyon fontos, mivel hiányos táplálkozás esetén a szervezet saját fehérjéit bontja le, aminek tünetei: fáradékonyság, gyengeség, vérszegénység, általános rossz közérzet.
- Fehérjeforrások: tojás, húsok, tej, tejtermékek.
- Tojás: Bármilyen formában fogyasztható.Tojás: Bármilyen formában fogyasztható.
- Húsok: Sertéshús, marhahús, csirke. A hal jelentős foszfortartalma miatt kisebb mennyiségben.Húsok: Sertéshús, marhahús, csirke. A hal jelentős foszfortartalma miatt kisebb mennyiségben.
- Húskészítmények: Parizer, virsli, gépsonka, diétás húskészítmények. Nem ajánlottak: téli szalámi, turista, konzerváruk.Húskészítmények: Parizer, virsli, gépsonka, diétás húskészítmények. Nem ajánlottak: téli szalámi, turista, konzerváruk.
- Tej: A napi megengedett értékeken belül.Tej: A napi megengedett értékeken belül.
- Tejtermékek: tejföl, túró, kefir, a megengedett mennyiségen belül. A tejszín jelentős kalóriabevitelt is eredményez.Tejtermékek: tejföl, túró, kefir, a megengedett mennyiségen belül. A tejszín jelentős kalóriabevitelt is eredményez.
- Sajtok: Főleg ízesítésre használhatók, mert a foszfortartalmuk igen magas.Sajtok: Főleg ízesítésre használhatók, mert a foszfortartalmuk igen magas.
- Pékáruk: A meghatározott tápanyag mennyiségen belül fogyasztható. Nem ajánlott a sózott termékek fogyasztása, például perec.Pékáruk: A meghatározott tápanyag mennyiségen belül fogyasztható. Nem ajánlott a sózott termékek fogyasztása, például perec.
- Zsírok: Jelentős kalóriabevitelt jelentenek. A szalonnafélék közül a nem sózott és nem füstölt fogyasztható.Zsírok: Jelentős kalóriabevitelt jelentenek. A szalonnafélék közül a nem sózott és nem füstölt fogyasztható.
Kalóriabevitel:
A naponta szükséges kalóriamennyiség 40 kcal/tskg. Elmek bevitele legalább olyan fontos, mint a fehérjebevitel. Jelentős kalóriaforrás a zsírokon kívül a cukor. Cukorka formájában megengedett, de a csokoládék, valamint édesség gyanánt is fogyasztott mogyoró a magas kálium és foszfortartalma miatt TILOS!
- Folvadékfelvétel: A vese működésének hibája, vagy hiánya miatt a bevitt folyadék kiválasztása nem történik meg, a szervezetben a két dialízis közötti időszakban felszaporodik, jelentős lesz a súlygyarapodás. Ennek elkerülése érdekében a bevitt folyadék mennyiségét csökkenteni kell. A naponta bevihető folyadék mennyisége is. Igyekezni kell az értéktelen folyadékmennyiséget a lehető legkevesebbre csökkenteni. A nagy pohár víz helyett inkább egy citromlével ízesített jégkockát szopogasson el.
- A sómennyiség: Az étkezés során felhasznált nyersanyagok bizonyos mennyiségben tartalmaznak nátriumot. Igyekezni kell, hogy a nyersanyagok kiválasztásával és megfelelő konyhatechnikai alkalmazásával a só hozzáadása szükségtelen legyen. Az ételek élvezeti értéke így is megfelelő lesz. A sót helyettesítő ízesítő anyagokkal javítható az ételek íze.A sómennyiség: Az étkezés során felhasznált nyersanyagok bizonyos mennyiségben tartalmaznak nátriumot. Igyekezni kell, hogy a nyersanyagok kiválasztásával és megfelelő konyhatechnikai alkalmazásával a só hozzáadása szükségtelen legyen. Az ételek élvezeti értéke így is megfelelő lesz. A sót helyettesítő ízesítő anyagokkal javítható az ételek íze.
- Alkalmazható ízesítők: petrezselyemzöld, zellerzöld, paprikapor, kis mennyiségben bors, majoránna, babérlevél, szerecsendió, gyömbér, fűszerkeverék, amelyek sót nem tar talmaznak.Alkalmazható ízesítők: petrezselyemzöld, zellerzöld, paprikapor, kis mennyiségben bors, majoránna, babérlevél, szerecsendió, gyömbér, fűszerkeverék, amelyek sót nem tar talmaznak.
- Édes ízeknél: citromlé, citrom héj, vanília, ánizs.
- Tápanyagok, ásványi anyagok: Az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. Naponta elfogyasztható kálium max. 2000 mg, foszfor max. 1000 mg
Tápanyagok, ásványi anyagok: Az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. Naponta elfogyasztható kálium max. 2000 mg, foszfor max. 1000 mg
Fontos, de aránylag magas káliumtartalmú nyersanyagok a zöldfőzelékek és gyümölcsök. A főzelékfélék káliumtartalma jelentősen csökkenthető, ha felhasználás előtt áztatjuk, vagy az első főzővizet leöntjük, majd a főzést tiszta, friss vízben folytatjuk. A száraz főzelékfélék fogyasztása a magas káliumtartalom miatt nem ajánlott.
Foszfor: Az elfogyasztható mennyiség pontos betartása nagyon fontos, mert ellenkező esetben a csontokban elváltozások következhetnek be. Legnagyobb foszfortartalmú ételek közé tartoznak a már említett sajtok, és nagyobb mennyiségben a liszt és a lisztes áruk. A szervezetbe bevitt foszfor egy részét megköthetjük, és nem szívódik fel olyan módon, ha a napi étrendbe magas rosttartalmú ételeket is iktattunk. Magas rosttartalmú például a búzakorpa, amiből naponta 2 evőkanál mennyiség fogyasztása jó hatású.
A következő cikkünkben, az előzőekben leírt kitételeknek megfelelően néhány napos étrendet követhetik végig.
Az eredeti cikk itt olvasható: