Sótlan Amerika...
Mérsékelni tervezi az élelmiszerek sótartalmát az amerikai gyógyszer- és élelmiszerfelügyelet (FDA), hogy csökkenteni lehessen a magasvérnyomásos- és szívbetegek számát - közölte a hatóság egy névtelenséget kérő tisztségviselője a minap.
Az amerikai kormány együtt akar működni az élelmiszeripari vállalatokkal annak érdekében, hogy a levesektől kezdve a mogyoróig fokozatosan minden élelmiszerbe kevesebb só kerüljön. Az FDA korlátozni fogja az ételek sótartalmát.
A folyamatot - amelynek során sok ezer termék sótartalmát fogják megvizsgálni - több évre tervezik, hogy az amerikaiak ízlése át tudjon állni a kevésbé sós, egészségesebb élelmiszerekre.
Egyes források szerint az élelmiszergyártás egészét érintő átfogó folyamat akár 10 évig is eltarthat.
Az Egyesült Államokban jelenleg nincs korlátozás az élelmiszerek sótartalmára vonatkozóan, ugyanis a só biztonságos összetevőnek számít.
Ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra az amerikai Orvostudományi Intézet (NIH) állásfoglalását arról, hogy az élelmiszeripar megregulázására van szükség. A szakértők szerint az amerikaiak javarészt feldolgozott élelmiszereket fogyasztva és éttermi ételekkel viszik be az ajánlottnál nagyobb sómennyiséget. A független intézet - amelynek véleménye, jelentései meghatározó erejűek a kormányzat egészségügyi politikájának kialakításában - már elkezdte kidolgozni a szükségesnek ítélt intézkedéseket.
A sok só fogyasztása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, szélütéshez, vesebetegségekhez és szívproblémákhoz vezethet. Egy ember napi szükséges sóadagja átlagosan 1500 milligramm, az amerikaiak ezzel szemben több mint kétszer ennyit, mintegy 3400 milligrammot juttatnak be szervezetükbe.