Omega-3, de nem mindegy, milyen!
A növényi eredetű, telítetlen zsírok, (olívaolaj), illetve a mélytengeri halakból (lazac) származó zsírsavak kifejezetten védő hatást nyújtanak a szívbetegségekkel szemben. Miből fedezhetjük a napi beviteli igényt?
Tekintettel arra, hogy hazánkban a tengeri halak fogyasztása alacsony, nem éri el az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által heti két alkalommal (300 g/hét) javasolt gyakoriságot, növelni kell az omega-3 zsírsavak fogyasztását, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékforrások vagy étrend-kiegészítők fokozott bevitelével.
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, a sejtmembrán alkotóelemei, alapvetően meghatározzák annak megfelelő működését, áteresztőképességét (permeábilitását). Az omega-3 zsírsavak közé az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DPA (dokozapentaénsav) sorolhatóak. Mivel a szervezet nem képes ezen esszenciális zsírsavakat megfelelő mennyiségben előállítani, ezért megfelelő táplálkozással, étrend-kiegészítők fogyasztásával kell bevinni a szervezetbe.
A legfőbb omega-3 zsírsav források:
- tengeri halak (lazac, tonhal, szardínia)
- algák, krillek
- bizonyos növények (lenmag, diófélék)
Kinek ajánlott a fokozott omega-3 bevitel?
Az ajánlás főleg 35 év felettiekre vonatkozik:
- Alacsony halfogyasztás esetén
- Egészségtelen életmód (dohányzás, mozgásszegény életmód, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, nagymértékű leterheltség, stressz) esetén
- Elhízás (BMI>30 kg/m2) esetén
- Szív- és érrendszeri betegségek esetén, orvossal való konzultációt követően, illetve ezen betegségek családi halmozódása esetén
- Emelkedett koleszterinszint: 6,5 mmol/l alatti érték esetén (6,5 mmol/l feletti érték esetén konzultáljon orvosával)
- Csökkent HDL szint esetén: férfiaknál kevesebb, mint 1,0 mmol/l, nőknél kevesebb, mint 1,3 mmol/l
- Emelkedett triglicerid szint: 4,5 mmol/l alatti érték esetén (4,5 mmol/l fölötti érték esetén konzultáljon orvosával)
Az omega-3 források között is érdemes különbséget tenni, hiszen minél magasabb az omega-3 index (EPA-DHA %-os értéke a vérben), annál nagyobb a szív-érrendszeri védettség, vagyis minél nagyobb koncentrációban fogyasztunk EPA- és DHA-zsírsavat, annál jobb lesz azok felszívódása, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének a lehetősége.
Az omega-3 fogyasztás igen hatékony kiegészítője az egészséges étrendnek, melytől a legnagyobb hasznot nem a kialakult betegségek gyógyszeres kezelésének kiegészítőjeként, hanem már a fiatal kortól hosszú távon megvalósuló egészséges életvitel részeként remélhetjük.
A cikksorozat 1. része:
Diéta az szív- és érrendszer egészsége érdekében
A cikksorozat 2. része