Naponta 2-3 csésze kávé - így hathat a szívére
Több tanulmány a mértékletes kávézás és a szívproblémák közötti kapcsolatot elemezte.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a kávéfogyasztás – különösen a napi két-három csésze – a szívbetegségek és a veszélyes szívritmuszavarok alacsonyabb kockázatával járhat együtt, és összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is – erről ismertettek három vizsgálatot az Amerikai Szívgyógyászati Kollégium idei tudományos ülésén:
"Peter M. Kistler, és munkatársai az Egyesült Királyság BioBank adatait használták fel, amely több mint félmillió olyan embertől származó egészségügyi információkat tartalmaz, akiket legalább 10 évig követtek. A kutatók a kávéfogyasztás különböző szintjeit vizsgálták, a napi egy csészétől a több, mint hat csészéig, valamint értékelték a szívritmuszavarok, a szív- és érrendszeri betegségek (beleértve a koszorúér-betegséget, a szívelégtelenséget és a szélütést) előfordulását, valamint a teljes, illetve szívvel összefüggő halálozást a szív- és érrendszeri betegséggel vagy anélkül élők körében.
Az első vizsgálatban Kistler és munkatársai 382.535 szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő egyén adatait vizsgálták annak megállapítása érdekében, hogy a kávéivás szerepet játszott-e a szív- és érrendszeri betegségek vagy a szélütés kialakulásában a 10 éves követés során. A résztvevők (kb. felük nő) átlagéletkora 57 év volt. Az eredmények azt mutatták, hogy általában a napi két-három csésze kávé elfogyasztása járt a legnagyobb haszonnal, ami 10-15%-kal csökkentette a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a szívritmuszavarok vagy a bármilyen okból bekövetkező halálozások kockázatát. A szélütés vagy a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata azoknál volt a legalacsonyabb, akik naponta egy csésze kávét ittak. A kutatók U-alakú kapcsolatot figyeltek meg a kávéfogyasztás és az új szívritmuszavarok között. A maximális haszon ez esetben a napi két-három csésze kávét fogyasztók körében volt tapasztalható, míg azoknál kisebb, akik többet vagy kevesebbet ittak.
Kistler és munkatársai egy második tanulmányba 34.279 olyan személyt vontak be, akiknek a kiinduláskor valamilyen szív- és érrendszeri betegségük volt. A kutatók azt találták, hogy a napi két-három csésze kávét fogyasztók kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a kávét nem ivók. Ezen túlmenően, bármennyi vizsgált mennyiségű kávé fogyasztása sem járt együtt a szívritmuszavarok, köztük a pitvarfibrilláció (AFib) vagy a pitvarlebegés magasabb kockázatával. Az elemzésbe bevont 24.111 ember közül, akiknek a kiinduláskor szívritmuszavara volt, a kávéfogyasztás alacsonyabb halálozási kockázattal járt, és az AFib-betegeknél, akik napi egy csésze kávét ittak, közel 20%-kal kisebb volt a halálozás valószínűsége, mint a kávét nem fogyasztóknál.
Bár a napi két-három csésze kávé összességében a legkedvezőbbnek tűnt, Kistler arra figyelmeztetett, hogy az emberek ne növeljék a kávéfogyasztásukat, különösen akkor, ha ez szorongást vagy kellemetlen érzést okoz.
Olvasson tovább! Ezek a szívroham korai tünetei, amikre figyelnie kell!
Egy harmadik tanulmányban Kistler és munkatársai azt vizsgálták, hogy van-e különbség a kávé és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatában attól függően, hogy valaki instant vagy őrölt kávét, illetve koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ivott. Azt találták, hogy napi két-három csésze elfogyasztásánál a legalacsonyabb a szívritmuszavarok, a koszorúér-elzáródás, a szélütés vagy a szívelégtelenség kockázata, függetlenül attól, hogy őrölt vagy instant kávét fogyasztottak. Az összes kávétípusnál alacsonyabb halálozási arányt tapasztaltak. A koffeinmentes kávénak nem volt kedvező hatása a szívritmuszavarok ellen, de csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek, kivéve a szívelégtelenség kockázatát.
Kistler szerint az eredmények azt sugallják, hogy a koffeintartalmú kávé előnyösebb, és nincs szív- és érrendszeri előnye annak, ha koffeinmentes kávét választunk.
A kutatók megjegyzik, hogy ezeknek a vizsgálatoknak számos korlátja van, mivel nem tudták ellenőrizni azokat a táplálkozási tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségekben, és nem tudták figyelembe venni az elfogyasztott tejszínt, tejet vagy cukrot sem. Megjegyezték, hogy az eredményeket randomizált vizsgálatokban kell validálni." - emelte ki posztjában.
Olvasta már?
- Igaz vagy sem, hogy a főzött kávé erősebb?
- Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé
- Kávé: így csökkentheti a koffein a koleszterinszintet
- Túl alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, hogy jobban legyen
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!