Ezeket látta már?

Magas vérnyomás ellen banán

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki.

Magas vérnyomás ellen banán

Magas vérnyomás ellen banán

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki.

A magas vérnyomás továbbra is az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban - jelentette ki két tennessee-i kutató a The Journal of Clinical Hypertension e havi számában.

Dr. Mark C. Houston a Vanderbilt Orvosi Egyetemről és Dr. Karen J. Harper a Harper Orvosi Kommunikációs cégtől kimutatta, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1 százalékában alakul ki magas vérnyomás betegség. Ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, ott 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas.

A tipikus amerikai étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz. A kevés kálium fogyasztása magas vérnyomást okoz.

Houston és Harper közölt cikkében, az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikai társadalom növelné a kálium bevitelét, akkor a magas vérnyomású felnőttek száma 10 százalékkal csökkenhetne. "A nátrium bevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál" – mondták el a szerzők.

Az American Heart Association ajánlásai közt szerepel 2006 óta, hogy az optimális kálium-fogyasztás napi 4,7 gramm.

További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához