Magas a vérnyomása? Ezeket az ételeket inkább kerülje!
A magas vérnyomás csökkentésével elkerülhetők a komolyabb egészségügyi szövődmények.
Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet. Az orvos szerint ugyanis az életmódnak önállóan is gyógyító hatása van.
- A testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása komoly vérnyomáscsökkenést eredményez túlsúly esetén.
- Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása is kedvező hatással van a vérnyomásra.
- Jótékony lehet a DASH-diéta, ami napi négy adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint rendszeres hal- és fehér hús-fogyasztást javasol.
- A nem gyógyszeres kezelések közül a testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás akár 5–15 Hgmm-rel is csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Ezzel párhuzamosan a magas koleszterinszint, anyagcsereproblémák és ízületi panaszok is enyhülhetnek, valamint nőhet az energiaszint.
Ezeket az ételeket kerülje el, ha magas a vérnyomása
Néhány élelmiszer megakadályozhatja a vérnyomás csökkenését és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Sós ételek
A magasvérnyomású betegeknek ajánlott napi sóbevitel 2-3,5 mg. A magyarok sófogyasztása az ajánlott értékeket jócskán meghaladja, a férfiak átlagosan 17,2 gramm, míg a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.
Pizzák
Bármelyik pizza lehet magas sótartalmú, amely felvágottat, sós sajtot (mint például feta vagy márványsajtot) és paradicsomkészítményeket tartalmaz, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomású betegek számára, mivel ezekhez a termékekhez több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.
Savanyúság
A tartósítás során jelentős mennyiségű sót használnak, hogy meghosszabbítsák az élelmiszerek eltarthatóságát. Például egy gyárilag savanyított uborka akár 3,3 gramm sót is tartalmazhat 100 grammjában.
Zacskós leves
A zacskós levesek általában rendkívül magas nátriumtartalommal rendelkeznek. Egyes brokkolikrémlevesek akár 13,7 gramm sót is tartalmazhatnak 100 grammjában, míg bizonyos gombakrémlevesek akár 11,7 grammot is tartalmazhatnak. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.
Paradicsom készítmények
A feldolgozott paradicsomkészítmények kerülendők magasvérnyomás esetén, mivel a konzervek, tésztaszószok és paradicsomlék általában magas sótartalommal rendelkeznek. Például 100 gramm paradicsomos tésztaszósz akár 11,9 gramm sót is tartalmazhat.
Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomású betegeknek kerülniük kell a telített- és transz-zsírsavakat. A csirkebőr és a vörös húsok jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat fogyasztani. A transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek eltarthatóságát növelik, és bizonyos készételekben megtalálhatók.
Felvágottak
A felvágottak és szalámik gyakran magas sótartalmúak, mivel sóval vagy nátrium-nitrittel kezelik és tartósítják. Különösen a füstölt és pácolt húsok valamint az ún. löncshúsok lehetnek magas sótartalmúak.
Milyen vérnyomás számít alacsonynak vagy magasnak?
- Az alacsony vérnyomás (hipotónia) az esetek többségében nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a tartósan magas vérnyomás (hipertónia) komoly, több szervet érintő kárt is tud okozni.
- Magasnak a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték tekinthető, optimálisnak pedig a 120/80 Hgmm alatti vérnyomás.
A magas vérnyomás megjelenhet elsődleges betegségként (primer hipertónia), illetve kialakulhat valamilyen betegség társtüneteként is (szekunder hipertónia). Kezelése attól függ, hogy van-e a magas vérnomyás hátterében álló más betegség, és hogy milyen mértékű a magas vérnyomás.
Az életkor előrehaladtával az erek rugalmasságvesztése következtében a vérnyomás mindenkinél fokozatosan nő, ami bizonyos – ellenőrzött – határok között természetes folyamat. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 60 év felett 60%.
A vérnyomás értékek és kategóriák
Kategória | Szisztolés érték(Hgmm) | Diasztolés érték(Hgmm) |
---|---|---|
Optimális | < 120 és | < 80 |
Normális | 120–129 és/vagy | 80–84 |
Magas normális | 130–139 és/vagy | 85–89 |
I. fokú magas vérnyomás | 140–159 és/vagy | 90–99 |
II. fokú magas vérnyomás | 160–179 és/vagy | 100–109 |
III. fokú magas vérnyomás | ≥ 180 és/vagy | ≥ 10 |
Izolált szisztolés magas vérnyomás | ≥ 140 és | < 90 |
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!