Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása? Ezeket az ételeket inkább kerülje!

magas vérnyomás, sós, pizza, étel

A magas vérnyomás csökkentésével elkerülhetők a komolyabb egészségügyi szövődmények.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet. Az orvos szerint ugyanis az életmódnak önállóan is gyógyító hatása van.

  • A testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása komoly vérnyomáscsökkenést eredményez túlsúly esetén.
  • Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása is kedvező hatással van a vérnyomásra.
  • Jótékony lehet a DASH-diéta, ami napi négy adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint rendszeres hal- és fehér hús-fogyasztást javasol.
  • A nem gyógyszeres kezelések közül a testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás akár 5–15 Hgmm-rel is csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Ezzel párhuzamosan a magas koleszterinszint, anyagcsereproblémák és ízületi panaszok is enyhülhetnek, valamint nőhet az energiaszint.

Ezeket az ételeket kerülje el, ha magas a vérnyomása

Néhány élelmiszer megakadályozhatja a vérnyomás csökkenését és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Sós ételek

A magasvérnyomású betegeknek ajánlott napi sóbevitel 2-3,5 mg. A magyarok sófogyasztása az ajánlott értékeket jócskán meghaladja, a férfiak átlagosan 17,2 gramm, míg a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Pizzák

Bármelyik pizza lehet magas sótartalmú, amely felvágottat, sós sajtot (mint például feta vagy márványsajtot) és paradicsomkészítményeket tartalmaz, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomású betegek számára, mivel ezekhez a termékekhez több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.

Savanyúság

A tartósítás során jelentős mennyiségű sót használnak, hogy meghosszabbítsák az élelmiszerek eltarthatóságát. Például egy gyárilag savanyított uborka akár 3,3 gramm sót is tartalmazhat 100 grammjában.

Zacskós leves

A zacskós levesek általában rendkívül magas nátriumtartalommal rendelkeznek. Egyes brokkolikrémlevesek akár 13,7 gramm sót is tartalmazhatnak 100 grammjában, míg bizonyos gombakrémlevesek akár 11,7 grammot is tartalmazhatnak. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.

Paradicsom készítmények

A feldolgozott paradicsomkészítmények kerülendők magasvérnyomás esetén, mivel a konzervek, tésztaszószok és paradicsomlék általában magas sótartalommal rendelkeznek. Például 100 gramm paradicsomos tésztaszósz akár 11,9 gramm sót is tartalmazhat.

Vörös hús, csirkebőr és készételek

A magas vérnyomású betegeknek kerülniük kell a telített- és transz-zsírsavakat. A csirkebőr és a vörös húsok jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat fogyasztani. A transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek eltarthatóságát növelik, és bizonyos készételekben megtalálhatók.

Felvágottak

A felvágottak és szalámik gyakran magas sótartalmúak, mivel sóval vagy nátrium-nitrittel kezelik és tartósítják. Különösen a füstölt és pácolt húsok valamint az ún. löncshúsok lehetnek magas sótartalmúak.

Milyen vérnyomás számít alacsonynak vagy magasnak?

  • Az alacsony vérnyomás (hipotónia) az esetek többségében nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a tartósan magas vérnyomás (hipertónia) komoly, több szervet érintő kárt is tud okozni.
  • Magasnak a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték tekinthető, optimálisnak pedig a 120/80 Hgmm alatti vérnyomás.

A magas vérnyomás megjelenhet elsődleges betegségként (primer hipertónia), illetve kialakulhat valamilyen betegség társtüneteként is (szekunder hipertónia). Kezelése attól függ, hogy van-e a magas vérnomyás hátterében álló más betegség, és hogy milyen mértékű a magas vérnyomás.

Az életkor előrehaladtával az erek rugalmasságvesztése következtében a vérnyomás mindenkinél fokozatosan nő, ami bizonyos – ellenőrzött – határok között természetes folyamat. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 60 év felett 60%.

A vérnyomás értékek és kategóriák

KategóriaSzisztolés érték(Hgmm) Diasztolés érték(Hgmm) 
Optimális< 120 és< 80
Normális120–129 és/vagy80–84
Magas normális130–139 és/vagy85–89
I. fokú magas vérnyomás140–159 és/vagy90–99
II. fokú magas vérnyomás160–179 és/vagy100–109
III. fokú magas vérnyomás≥ 180 és/vagy≥ 10
Izolált szisztolés magas vérnyomás≥ 140 és< 90

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hiába szedi a gyógyszert, nem megy le a vérnyomása? Itt a kardiológus tanácsa

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához