Ha magas a koleszterinszintje, ezeket az ételeket messziről kerülje el!
Egy jól követhető táplálkozási rendszer rengeteget segíthet, ha magas a koleszterinszintje.
A magas koleszterin gyakran nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az érszűkületnek, később az infarktusnak, illetve a stroke-nak. Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa arról beszélt, hogyan lehet igazán hatékony a koleszterincsökkentés.
Nem kell ellenségként tekinteni a koleszterinre
A koleszterin sokak szemében eleve egy „ellenséges” kifejezés, holott egy bizonyos mennyiség kifejezetten szükséges belőle, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. De akkor mégis miért beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről?
Ha vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végső soron az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.
Az LDL koleszterin szintjét csökkenteni, a HDL szintjét növelni érdemes
A koleszterinszint csökkentésnél a fő kérdés az, hogy van-e egyáltalán szükség kívülről bevitt koleszterinre? Hiszen a májunk elég koleszterint termel ahhoz, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit. A legtöbb esetben mégsem a kívülről bevitt koleszterin a felelős, valójában a telített zsírsavak túlzott bevitele emeli a koleszterinszintet. Ezek koleszterinszint-növelő hatása mintegy kétszerese az élelmi koleszterinének. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas LDL koleszterinszintet. Az elsődleges szabály, amit szem előtt kell tartani, hogy a telített és transzzsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát. Ennek érdekében érdemes megfogadni Drégely Anikónak, a KardioKözpont dietetikusának tanácsait:
- Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket.
- Csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását.
- Próbáljunk kerülni bizonyos trópusi zsiradékokat, mint például a pálma- és a kókuszolaj.
- Limitáljuk a cukorfogyasztásunkat, és ez nem csak édességekre, de például az üdítőitalokra is vonatkozik.
- Mérsékeljük a sós, olajos rágcsálnivalókat is az étrendben, úgymint a chipszek, sós snackek, sós péksütemények, ízesített kekszek.
- Limitáljuk az alkohol mennyiségét.
Mindemellett bizonyos élelmiszerek fogyasztásával növelhetjük a „jó” HDL koleszterinszintet. Ehhez a dietetikus szerint fontos a húsfogyasztás mérséklése mellett beépíteni az olajos magvakból, gabonákból, illetve a hüvelyesekből, például babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut. A rizs- és burgonyaköret helyett érdemes kipróbálni a bulgurt, kölest, hajdinát, quinoát, és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a rostbevitel növelésének érdekében.
A személyre szabott étrend a leghatékonyabb
Amikor valaki a koleszterinszintjét szeretné csökkenteni, tisztán kell látni, hogy ezt első körben az életmódjával – táplálkozással, rendszeres mozgással – teheti meg, de bizonyos esetekben, például az öröklötten magas koleszterinszint esetében, szükség van gyógyszeres kezelésre is. Azonban ebben az esetben is nagyon sokat számít az étrend.
– hangsúlyozza Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa. - Mivel pedig nem csak a rossz szokások lecserélésére van szükség, de egy olyan követhető táplálkozási rendszerre, ami tekintetbe veszi az életformát, az esetleges érzékenységeket, a célokat és még élvezetes is, minden szempontból nagy segítséget jelent a dietetikai tanácsadás.
Ilyenkor ugyanis nem csak általánosságokat hallgat egy páciens, de konkrét recepteket, táblázatokat, tippeket kaphat, sokkal gyorsabban elérheti a céljait – legyen szó koleszterincsökkentésről vagy az azzal összefüggő fogyásról akár. A legoptimálisabb helyzet pedig az, ha mindez a kardiológus bevonásával, csapatmunkaként valósul meg.
Összegzés
- A magas koleszterinszintnek sokszor nincsenek tünetei, de számos kockázati tényezőhöz kapcsolódik, mint például az érszűkület, az infarktus vagy a stroke.
- Fontos megkülönböztetni a "rossz" (LDL) és a "jó" (HDL) koleszterint, mert az LDL szintje szorosan összefügg a szív-érrendszeri betegségekkel.
- A koleszterinszint csökkentése elsősorban az étrend és az életmód alapján történik: például a telített zsírsavak csökkentése, megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás.
- A koleszterinszint csökkentése érdekében javasolt az olajos magvak, a hüvelyesek, a tengeri halak és a zsírszegény túró fogyasztása, valamint a rostokban gazdag élelmiszerek előnyben részesítése.
- A megfelelő táplálkozási rendszer és életmódváltoztatás lehet az első lépés a koleszterinszint csökkentésében, azonban egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, de az étrend ebben az esetben is kiemelten fontos.
Olvasta már?
- 6 súlyos betegség, amit az elhanyagolt magas vérnyomás okoz
- A szívbetegségek kockázata tényleg csökkenthető zöldségekkel?
- Magas vérnyomás: 7 módszer, amivel az orvos szerint is csökkentheti otthon
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Magas koleszterinszint mellett is bátran ehet tojást, ha ezt betartja