Magas koleszterin: így csökkentse gyógyszer nélkül az orvos szerint
A magas koleszterinszint gyakran nem okoz tüneteket, de növelheti a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát.
A koleszterin egy zsírszerű anyag, ami a májban termelődik, illetve csak állati eredetű termékekben, élelmiszerekben található. A koleszterinszint lehet magas az életmódunknak köszönhetően és lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket, de dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos, hipertonológus szerint mindkét esetben sokat tehetünk a csökkentéséért a megfelelő életmód programmal.
Ezért veszélyes a magas koleszterinszint
A köznyelvben "jó koleszterinnek" nevezzük a nagy sűrűségű (high density - HDL) koleszterint, "rossz koleszterinnek" a kis sűrűségű (low density - LDL) koleszterint. A tartósan fennálló emelkedett koleszterinszint következménye, hogy az érfalban gyulladásos sejtekkel körbevett, fibrinsapkával lefedett koleszterin lerakódások, plakkok keletkeznek, amelyekbe később kalcium is rakódik. Ezt a folyamat maga az érelmeszesedés, amely gyakran csak az első fázisnak tekinthető. A folyamat előrehaladtával az erek fokozatosan beszűkülnek, elzáródnak, csökken vagy megszűnik bennük a véráramlás.
- Ennek következménye lehet a szívinfarktus,
- az agyi katasztrófa (stroke),
- vagy az artériás trombózis (végtagi elzáródás), az érelzáródás helyétől függően.
A kutatások pedig azt bizonyítják, hogy a három közül bármelyik előfordulása növeli a másik kettő bekövetkezésének esélyét is. Nagy eséllyel előfordulhat, hogy egy infarktuson átesett beteg néhány éven belül a stroke-ot is kap, ahogyan egy szélütés után nagyobb a kockázata egy szívinfarktusnak. A végtagi érszűkülettel küzdő beteget pedig fokozottan veszélyeztetettnek kell tekinteni a másik két trombotikus betegségre vonatkozóan.
- Vagyis a koleszterinszint csökkentése mindenképpen szükséges. Elsősorban az életmódon érdemes változtatni, ami akkor sem kerülhető el, ha szükséges a gyógyszeres kezelés is. Ez a National Heart, Lung and Blood Institute szakmai irányelve is – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, hipertonológus.
A koleszterincsökkentő életmód fő szabályai
Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás – ideális esetben életmód orvos közreműködésével.
A koleszterincsökkentő életmód program legfontosabb elemei
- a zöldségekre, gyümölcsökre,
- a teljes kiőrlésű gabonákra,
- a fehér húsokra, halakra építő táplálkozás
- és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás.
Kerüljük a transzzsírokat
A transzzsírok olyan élelmiszeripari eljárásokon keresztülment élelmiszerekben találhatók, amelyek olcsóbbá és tartósabbá teszik azokat. Ugyanakkor az American Heart Association (AHA) szerint két különböző káros hatással is bírnak:
- növelik a vérben az LDL koleszterin szintjét
- és csökkentik a HDL koleszterinét.
Transzzsírsavak megtalálhatók többek közt a margarinokban, a részben hidrogénezett növényi olajokban, a feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerekben.
Fogyasszunk kevesebb telített zsírsavat
A vörös húsok, a csirkebőr, a vaj, a zsíros tej és tejtermékek és bizonyos sütőolajak, mint a pálma- és a kókuszolaj gazdagok telített zsírokban – amelyek emelik a vérben az LDL koleszterinszintet. Ezért az AHA ajánlása szerint ezeknek csupán a napi kalória bevitel 5-6 %-át szabadna kitennie.
Válasszuk az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat
Egyszeresen telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben találhatók az olíva-, repceolajban, földimogyoróban, mogyoróban, mandulaolajban, avokádóban, a diófélékben és a magvakban. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét anélkül, hogy a HDL-szintet befolyásolnák.
A többszörösen telítetlen zsírsavak jó forrásai:
- a diófélék,
- a tonhal,
- a pisztráng,
- a lazac,
- és az olyan olajok, mint a kukorica vagy a napraforgó.
A többszörösen telítetlen zsírok közé tartoznak az esszenciális vagy létfontosságú zsírsavak, amelyeket a szervezetben nem tudunk előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni azokat.
Az esszenciális zsírsavaknak két fontos alcsoportja van:
- omega-3
- és omega-6 zsírsavak.
Együnk több rostosat
A teljes értékű, növényi eredetű táplálkozás, többek között a magas rosttartalom miatt, bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet. Jó forrásai a:
- zöldségek,
- gyümölcsök,
- babfélék
- és a teljes kiőrlésű gabonák.
Mozogjunk rendszeresen
A rendszeres mozgás bizonyítottan erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, javítja a hangulatot, csökkenti a vérnyomást és növeli az úgynevezett jó, HDL-koleszterinszintet. Bizonyos alapbetegségek vagy csupán bizonytalanság esetén érdemes szakértő vezetésével elkezdeni a mozgást, mert például érelmeszesedés esetén fontos, hogy alacsony szintű aktivitással induljon az edzésprogram, kezdetben ugyanis ezzel lehet elérni a pozitív hatásokat.
- A cél az optimális testsúly elérése,
- a túlsúly gyarapodás megelőzése vagy csökkentése, hiszen a koleszterinszintet a súlytöbblet is erősen meghatározza.
- Már 3 kg súlycsökkenés is mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár, valamint nő az inzulinérzékenység és csökken a trigliceridszint is.
- A koleszterinszint csökkentéséért sokat tehetünk a megfelelő életmód kialakításával, amelyet a szakértő vezetés még hatékonyabbá tehet. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor gyógyszer is szükséges a normál értékek beállításához. Ilyen például, amikor öröklötten magas a koleszterinszint, illetve amikor már olyan előrehaladott az állapot, hogy a metabolikus szindróma más elemei is növelik a szív-érrendszer betegségek rizikóját. Ennek eldöntése és a megfelelő kezelés elrendelése mindenképpen orvosi feladat – ismerteti dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos, hipertonológus.
Olvasta már?
- Örökölt magas koleszterin: ilyen érték fölött gyanakodjon
- Magas koleszterinszint: így csökkentheti életmódorvoslással
- Szérum koleszterin: a szakorvos szerint ekkor kell csökkenteni
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!