Magas vérnyomása ellen jól teszi, ha naponta eszik áfonyát!
Ha ön, vagy egy családtagja 65 év feletti, jó, ha barátságot köt az áfonyával!
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy napi 178 gramm friss fekete-áfonyának megfelelő áfonyapor 12 hét után csökkentette idősek esetében a vérnyomást, javította az érműködést és a szellemi funkciót:
"A tanulmányban 61 egészséges férfi és nő vett részt Londonból, akik 65 és 80 év közöttiek voltak. 12 héten át a résztvevők fele minden nap megivott egy italt, amely 26 g fagyasztva szárított (liofilizált) erdei áfonyaport tartalmazott (amely kb. 178 gramm friss bogyónak felelt meg), míg a másik felük ízben, megjelenésben, makrotápanyag-, rost- és C-vitamin-tartalmában azonos placebo italt fogyasztott.
Azoknál, akik napi 26 gramm fagyasztva szárított erdei áfonyaporból készült italt fogyasztottak 12 héten keresztül, 3,59 higanymilliméterrel csökkent a szisztolés vérnyomás (felső érték), és javult az áramlásfüggő értágulás (ez mutatja az érfal tágulékonyságát), a rövid távú memória, valamint gyorsabb volt a szellemi reakcióidő. Az áfonyát fogyasztó résztvevők jobban tudtak azonnal felidézni a szólistákat. A kutatók azonban nem észleltek javulást a késleltetett felidézésben."
Olvasta már?
- Magas vérnyomás, koleszterin: ezek a gyógynövények segíthetnek
- Zsibbad a csípője? A perifériás érbetegség tüneteire figyelmeztet a kardiológus
- 5 fontos orvosi tanács, hogy elkerüljön egy újabb szívinfarktust
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!