Ingadozó vérnyomás: itt egy gyógynövény, ami szívpanaszok ellen is segíthet
A galagonya virágos hajtásvége a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Így fogyasszuk!
Az őszi tájban izzó galagonya képét Weöres Sándor egy életre az emlékezetünkbe véste már gyerekkorunkban. Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, amely a rózsafélék családjába tartozik, leginkább erdőszéleken és legelőkön lelhető fel - általában tövises cserje, vagy kis fa. A Kárpát-medencében őshonos faj, saját kertünkben is nevelhetjük. Manapság nagy hasznát vesszük, hiszen túlterheltség és stressz esetén igen hatékony szívnyugtató szer.
A galagonya hatóanyagai
A kis, mutatós, piros cserjés növénynek - melyet ünnepekkor dekorációnak is használhatunk - virágos, leveles ágvégét és hajtásvégét valamint bogyóját alkalmazzák gyógyászati célokra. A galagonya virágos ágvég gazdag vitaminokban és ásványianyagokban, a termés proantocianidokat és triterpéneket, valamint aminszármazékokat tartalmaz.
Galagonya: vegye a szívére!
A galagonya teakeveréke és egyéb, a növényből előállított készítmények a stresszes, túlhajtott szervezet jó barátai. A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását. A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású. Enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is javasolják. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
Ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában is segítséget jelent.
Mi készíthető galagonyából?
Elsősorban teát készítenek a galagonyából. A növény szárított levelét kettő deci felforralt vízzel kell leönteni, negyed óra elteltével pedig leszűrni a keveréket. Napi két-három csészével is fogyaszthatunk a teából. Készíthető tinktúra is belőle: ezt bogyóból, virágból, levélből csinálják. Ugyancsak a levelet, virágot és a bogyót tartalmazza a galagonyatabletta. Fűszerként is alkalmazzák, leginkább mártásokat és gyümölcs-zseléket készíthetünk belőle.
Az ereink meghálálják a galagonya teát. Olvasson tovább!
Ízletes és különleges finomság a galagonyalekvár. Egy kiló galagonyabogyó, valamint cukor, víz, csipet tartósítószer szükséges hozzá. Tisztítsuk meg a piros bogyókat, nyomkodjuk szét. A főzéshez annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, majd adagoljuk hozzá a cukrot. Főzzük az egészet puhára. Ha kész, szitán kell áttörni, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűríteni. A tetejére ajánlott egy kis tartósítót tenni.
Kik ne fogyasszák a galagonyateát?
Mint a legtöbb gyógynövénynek, a galagonyának is vannak ellenjavallatai. Terhes, szoptató anyáknak és gyerekeknek nem ajánlott. Van egy olyan elképzelés, miszerint a galagonyatea is alkalmas a diétázóknak, ez azonban tévedés. Valóban van vízhajtó hatása, de a zsírokat nem bontja! Vegyük figyelembe, hogy minden esetben érdemes az orvosunkkal konzultálni a galagonya-termékek fogyasztása előtt.
Olvasta már?
- Hasogató fejfájás, fejgörcs: ezzel a hétköznapi fűszerrel enyhítheti
- Magas vércukor csökkentése - ezt a zöldséget építse be az étrendjébe!
- Ezzel a gyógynövénnyel óvatosan, ha szívbeteg vagy gyógyszert szed!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!