4 étel, amit jobb nem felszúrni a villára, ha magas a koleszterinszintje
Ezek az ételek arról híresek, hogy emelik az LDL-koleszterin szintjét.
A kutatások alapján a legtöbb ember vér koleszterinszintje magasabb, mint kellene. Az egészségügyi szakértők óvatosságra intenek. Az optimális koleszterinszint segíthet megelőzni a szívrohamot vagy egyéb szív- és érrendszeri betegségeket.
Függetlenül attól, hogy szed már koleszterinszint-csökkentő gyógyszert vagy sem, néhány egyszerű étrendi változtatással még jobban csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Milyen élelmiszerek csökkentik a koleszterinszintet?
Bizonyos élelmiszerek segítenek a koleszterinszint ellenőrzésében:
- zab
- árpa és egyéb teljes kiőrlésű gabonák
- padlizsán és okra
- dióféléket
- növényi olajok
- alma, szőlő, eper
- szterinekkel és sztanollal dúsított élelmiszerek
- szója
- zsíros hal
- rostos ételek
Ne feledje, hogy nem minden magas koleszterintartalmú étel káros az Ön számára. Például a tojásban viszonylag magas a koleszterin. De nem emeli annyira, mint a telített zsírok. Ráadásul tele vannak fehérjével és egyéb tápanyagokkal.
Milyen élelmiszerek okozzák a magas koleszterinszintet?
A magas telített zsírtartalmú élelmiszerek miatt kell aggódnia, mert ezek megemelhetik a koleszterinszintet ÉS hízáshoz vezethetnek.
Melyek a legrosszabb ételek a magas koleszterinszint miatt?
A vörös húsok , a sült ételek és a pékáruk hírhedtek az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin szintjének emeléséről, amely ragadós fajta az artériák falában halmozódik fel.
Íme 4 étel, amit érdemes elkerülni, ha magas a koleszterinszintje:
1. Vörös hús
A marha-, sertés- és bárányhús általában magas telített zsírtartalmú. A felvágott hús, például a hamburger, a tarja, a sertésszelet és a sültek zsírtartalma a legmagasabb. Nem kell teljesen kerülni a húst, csak alkalmanként fogyasszuk. Ragaszkodjon a soványabb darabokhoz, mint például a bélszín, a sertéskaraj vagy a filézett marha mignon.
Még jobb, ha a húst kicseréli olyan fehérjékre, amelyek alacsonyabb telített zsír- és koleszterintartalmúak, például bőr nélküli csirkemell vagy pulykamell, hal és bab.
2. Sült ételek
Az olajsütőbe sütött ételek, például a csirkeszárnyak, a mozzarella rudak és a hagymakarikák a legrosszabb koleszterinszintet illetik. A sütés növeli az élelmiszerek energiasűrűségét vagy kalóriaszámát
Ha szereti a ropogós sült ételeket, használjon légsütőt, és dobja meg az ételt egy kevés olívaolajjal. Vagy süsse az ételeket, például a burgonyakarikát és a csirkét magas hőmérsékleten, amíg aranybarna nem lesz.
3. Feldolgozott húsok
A virsli, a kolbász és a szalonna a legzsírosabb vörös húst használja, ezért általában magas a koleszterin- és telített zsírtartalmuk. A pulykából vagy csirkehúsból készült bacon és kolbász egészségesebbnek tűnhet, és valamivel alacsonyabb a koleszterintartalmuk, mint a vörös húsos változatok, de nem koleszterinmentesek.
4. Pékáruk
A sütemények és péksütemények gyakran nagy mennyiségű vajból és zsiradékból készülnek, ami magas koleszterinszintet eredményez. Viszont, nem kell teljesen lemondania a desszertről, csak néhány cserét kell végrehajtania. Sütéskor a vaj helyett almaszószt vagy banánt használjunk. Vagy desszertként fogyasszon alacsony zsírtartalmú fagyasztott joghurtot bogyós gyümölcsökkel.
Olvasta már?
- Hogyan csökkentsük a rossz és növeljük a jó koleszterin szintjét
- Magas koleszterin: ekkor van szükség gyógyszerre a szakorvos szerint
- Magas koleszterin: pajzsmirigyprobléma is lehet a hátterében
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!