Étcsoki és érvédelem: érvek, ellenérvek
Modellezték az étcsokoládé érvédő hatását. Ausztrál kutatók matematikai számításokkal modellezték az érvédő hatást, amelyet tíz éven át tartó napi rendszerességű étcsokoládé-fogyasztás eredményezhet.
A hosszú távú egészségügyi hatást 2013, metabolikus szindrómával élő ember mért egészségügyi adataiból kiindulva egy matematikai modell segítségével jósolták meg a melbourne-i Monash Egyetem kutatói Christopher Reid vezetésével.
Megállapították, hogy tíz év leforgása alatt 10 ezer emberre vonatkoztatva 70-nel lenne kevesebb a nem halálos és 15-tel a halálos szívrohamok és szélütések száma, ha minden egyes ember minden nap megenné a kis adag minél sötétebb étcsokit.
A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az egészségvédő hatáshoz legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú csokoládé szükséges. A tej- és a fehér csokoládét nem találták védő hatásúnak, vélhetően jóval alacsonyabb antioxidáns-tartalma miatt.
Más szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendszeres csokievésnek - még akkor is, ha magas kakaótartalmú típusról van szó - káros következményei is lehetnek, mert felesleges cukrot és kalóriát is bejuttat az egyébként is túlsúlyos és csökkent glükóztoleranciájú emberek szervezetébe.