A teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a koleszterinszintet
A teljes kiőrlésű gabonában gazdag diéta segíthet lecsökkenteni a vér koleszterin-szintjét szívbetegségben szenvedőknél – jelent meg a Cochrane Database of Systemic Reviews áprilisi számában.
A teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a koleszterinszintet
A teljes kiőrlésű gabonában gazdag diéta segíthet lecsökkenteni a vér koleszterin-szintjét szívbetegségben szenvedőknél – jelent meg a Cochrane Database of Systemic Reviews áprilisi számában.
Ez a diéta a kutatások szerint csökkentheti az összkoleszterin szintet, valamint a "rossz" LDL-koleszterin szintet is. A "rossz" - koleszterin szint emelkedése jelentős rizikótényező egy szívbetegség kialakulásában.
A tanulmányban 10 részkutatás eredményeit összegezték a gabonafogyasztásról. Ebből 8 kutatás alkalmazott teljes kiőrlésű gabonát és 914, szívbetegségre hajlamos ember vett benne részt. A kutatás eredményeinek értékelésekor figyelembe kell venni, hogy kisszámú embercsoporton végezték, mindössze 4-8 hétig, és a kutatást teljes kiőrlésű gabonát áruló cégek fínanszírozták.
A teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztók vérkoleszterin szintje a kontroll csoporthoz képest lecsökkent. Az összkoleszterin szint átlagosan 7,7 mg/dl-re csökkent, míg az LDL-koleszterin szint 7 mg/dl-re.
Az eredmények alapján a kutatók szerint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlható koleszterinszint-csökkentő kezelésekhez. "De további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a hosszú távú hatást is megismerhessük." - közölte Sarah Kelly, az angliai Teesside Egyetem Egészségügyi és Szociális Intézetet kutatója.
Az American Heart Association már jelenleg is ajánlja a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását. "A teljes kiőrlésű gabonákban található rostok segíthetnek lecsökkenteni a vércukorszintet, ami fontos lehet a szívbetegségek és a stroke megelőzésében." – áll honlapjukon.