Jó és rossz hír a dohányosoknak
Az amerikai Duke Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy az étkezési szokások hatással lehetnek-e a dohányzás utáni vágyra.
Jó és rossz hír a dohányosoknak
Az amerikai Duke Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy az étkezési szokások hatással lehetnek-e a dohányzás utáni vágyra. Jó hírrel szolgálnak azoknak, akik le szeretnének szokni a cigarettáról, rossz hír azonban, hogy ehhez megfelelő akaraterő is szükséges – számolt be a The Journal Nicotine and Tobacco Research.
Egyes tejtermékek rontják a cigaretta ízét a megkérdezettek ötöde (19%-a) szerint. 14% a koffeinmentes italokat, míg 16% a gyümölcsöket és a zöldségeket tette felelőssé a dohány kellemetlen ízéért.
Jobban esik elszívni egy szálat alkoholtartalmú italokkal együtt – véli 44%. Csaknem ugyanennyien (45%) isznak szívesen dohányzás közben koffeines italokat: kávét, teát vagy kólát. 11% szerint a hús is zamatosabbá teszi a dohány ízét.
A mentolos cigit szívók általában nem tudtak olyan ételt vagy italt megnevezni, amelyik megváltoztatja annak ízét. Egyes források szerint a mentol jótékony hatását nem evés, hanem dohányzás miatti kellemetlen szájszag elfedésében ismerték fel elsőnek.
„Az étkezési szokásokban kisebb változtatásokkal könnyebbé válhat a leszokás.” –nyilatkozta Jed E. Rose, Duke kutatóközpontjának vezetője. A felmérést irányító Joseph McClernon szerint eredményeik egy ún. leszoktató étrend kidolgozásában vagy egy egyszerű ezüst-acetátot tartalmazó rágógumi kifejlesztésében szolgálhatnak alapul, melyen jelenleg már dolgoznak kutatóik.
„Az étkezési szokások megváltoztatása és megfelelő nikotinpótlás tűnik a leghatásosabbnak. Bármilyen próbálkozás eredménytelen azonban, ha a páciensnek nincs elég akaratereje. Ha rá akar gyújtani, azt meg fogja tenni, hiába minden erőfeszítésünk" - véli Rose.
medipress.hu