A vendéglátóiparban több az alkoholista
Nagyobb az alkoholizmus kockázata a vendéglátóiparban dolgozóknál! Nagyobb a kockázat a vendéglátóiparban tevékenykedő embereknél, a fiatal nők körében a legnagyobb a rizikó, ötből négy huszonéves nődolgozót érint a probléma - állapították meg tanulmányukban svéd kutatók.
A felmérésben ezer, 18 és 59 év közötti embert kérdeztek meg. Az elemzésből kiderült, hogy a bárokban és éttermekben dolgozók 63 százaléka az egészségre veszélyes mennyiségű alkoholt fogyaszt.
A legnagyobb kockázatot a 18-29 év közötti fiatal nők körében találták, ebben a csoportban 82 százalék volt a túl sok alkoholt fogyasztók aránya, míg ugyanebben a korcsoportban a fiatal férfiak 72 százaléka volt érintett.
Korábbi amerikai és norvég tanulmányok is utaltak már ilyen eredményre, ezért a mostani adatok nem érték meglepetésként a svéd kutatókat. A jelenségnek szerintük két magyarázata lehet: vagy azokat az embereket vonzza inkább a vendéglátóipar, akik szívesen fogyasztanak alkoholt, vagy a stresszes munkakörnyezet és az alkohol elérhetősége együtt vezet a nagymértékű italozáshoz.